Zware straf voor Dortmund: 100.000 euro en volledige Gelbe Wand gesloten

Zware straf voor Dortmund: 100.000 euro en volledige Gelbe Wand gesloten

13-02-2017 12:54
16

Borussia Dortmund wordt zwaar gestraft voor de misdragingen van een deel van de aanhang rond het duel met RB Leipzig. Tegen VfL Wolfsburg blijft de gehele Gelbe Wand leeg.

Dat heeft de Duitse voetbalbond (DFB) besloten na onderzoek van de tuchtcommissie. Dortmund gaat niet in beroep tegen het voorstel en moet het daardoor tegen Wolfsburg doen zonder steun van de gehele zuidtribune. Liefst 25.000 plaatsen zullen leeg blijven. Dortmund moet ook een geldboete van 100.000 euro betalen.

In een verklaring laat Dortmund weten niet in beroep te gaan omdat de club niet wil dat er opnieuw een emotioneel debat ontstaat. 'Daarvoor is de sfeer nog te geladen.' Toch benadrukt BVB dat het de straf om 25.000 mensen te straffen 'onevenredig zwaar' vindt. Fans die een kaartje hebben voor de Gelbe Wand en aantoonbaar niet betrokken zijn bij de ongeregeldheden, krijgen hun geld terug van de club.

Rond de wedstrijd op 4 februari werden fans van RB Leipzig, waaronder ook kinderen, aangevallen door honderden Dortmund-fans. Zij willen niks weten van de opkomst van Leipzig, dat dankzij investeringen van Red Bull binnen een paar jaar is doorgedrongen tot de top van het Duitse voetbal.