Kuyt ontsnapte aan aanslag: 'Paar centimeter hoger en hij was morsdood geweest'

Kuyt ontsnapte aan aanslag: 'Paar centimeter hoger en hij was morsdood geweest'

13-04-2017 08:09
9

De gedachten van Dirk Kuyt gingen bij het zien van de beelden rond de spelersbus van Borussia Dortmund meteen terug naar twee jaar geleden. Toen werd de spelersbus van Fenerbahçe getroffen door een aanslag.

Kuyt was aan zijn laatste seizoen bezig in Istanbul en miste door een blessure het uitduel bij Rizespor. Daardoor zat hij niet in de spelersbus van Fenerbahçe, toen die uit het niets werd beschoten en de chauffeur werd geraakt. "Het is dat de beveiliger van de bus op de rem trapte, anders was de bus op die plek in een ravijn gestort", aldus de 36-jarige aanvaller in De Telegraaf.

"Het was heel heftig en het veroorzaakte een shock bij alle spelers en de staf van de club", vertelt Kuyt. "En nog erger was dat de aanslag niet werd opgeëist. Er is nooit duidelijk geworden waar het gevaar vandaan kwam." De aanslag liet dan ook zijn sporen na. "Elke keer dat we een uitwedstrijd hadden, zorgde dat bij iedereen thuis voor spanning. Het is het meest verschrikkelijke wat er is als je niet weet voor wie of wat je op je hoede moet zijn."

Kuyt begrijpt hoe de spelers van Borussia Dortmund zich op dit moment voelen. De chauffeur van de spelersbus van Fenerbahçe overleefde de aanslag destijds ternauwernood. "Hij was in zijn keel geraakt. Als het een paar centimeter hoger was geweest, zou hij vol in zijn gezicht zijn geraakt en zou hij morsdood zijn geweest."