'Ik merk dat ze die houding waarderen, maar Nederlanders zijn niet bescheiden'

26 april om 17:07

Alireza Jahanbakhsh is niet te spreken over het seizoen van AZ. Volgens de 23-jarige Iraniër kan winst in de bekerfinale tegen Vitesse zondag het seizoen van de Alkmaarders redden.

"We zullen ons wel plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal, maar als je kijkt naar onze ploeg, vind ik dat we dit seizoen te weinig hebben gebracht. Maar als je dan de beker wint, is dat vergeten. Zo werkt voetbal", zegt Jahanbakhsh tegen Voetbal International. "Als ik eerlijk ben, had ik dit jaar meer van ons verwacht. Ik zeg het ook vaak tegen mijn teamgenoten."

"Blijkbaar zijn wij niet in staat drie wedstrijden te spelen in een week. Dan heb je dus een mentaal probleem", vervolgt de aanvaller. "Want kijk om je heen: we hebben hier de beste trainingsfaciliteiten, alles is tot in de puntjes geregeld, het enige dat wij als spelersgroep moeten doen is ons concentreren op voetbal. Met techniek of tactiek heeft dat niks te maken, wel met hier (wijst naar zijn hoofd, red.). Mentaliteit."

Jahanbakhsh vertelt dat hij zelf geen moeilijke jongen is voor trainers. "In Iran heb je respect voor je medemens en zeker voor ouderen. Zodoende heb ik altijd een goede relatie met coaches, medespelers en supporters. Mijn ouders hebben me een belangrijke les geleerd: stel je altijd bescheiden op. Ik merk dat ze die houding in Nederland waarderen, maar wat mij dan weer opvalt, is dat Nederlanders op zichzelf niet zo bescheiden zijn."