Overklassing van Ajax-middenveld: de drie grootste gevaren tegen Lyon

Overklassing van Ajax-middenveld: de drie grootste gevaren tegen Lyon

03-05-2017 12:30
21

Wisselvalligheid tekent Olympique Lyon dit seizoen en met de mogelijke afwezigheid van Alexandre Lacazette en Corentin Tolisso kan de club woensdag weleens gehavend aan de aftrap van de halve finale in de Europa League tegen Ajax verschijnen. Maar de Franse ploeg heeft ook in het geval van het doemscenario nog genoeg gevaren in petto waar de Amsterdammers voor moeten waken. VoetbalPrimeur zet de drie grootste op een rij.

Olympique Lyon scoort (bijna) altijd
Een van de meest cruciale punten voor Ajax is het houden van de nul. Speel je de eerste halve finale thuis en krijg je één of meerdere uitdoelpunten tegen, dan is de opgaaf voor de return meteen een stuk groter. De grootste kwaliteit van Olympique Lyon de afgelopen maanden is dat het, hoe wisselvallig het spel ook is, vrijwel altijd scoort. Sterker, in de laatste 37 wedstrijden in alle competities stapte de Franse ploeg slechts twee keer van het veld zónder te scoren.

De laatste keer dat Lyon in een uitwedstrijd niet wist te scoren dateert zelfs van 14 oktober 2016, op bezoek bij Nice (2-0). Het positieve nieuws voor Ajax is wel dat in die wedstrijd Lacazette niet fit genoeg was om in de basis te beginnen en pas na ruim een uur spelen in het veld kwam. Het effect van een niet geheel fitte Lacazette was in Nice zichtbaar en kan, mocht hij het duel met Ajax missen, ook in Amsterdam zichtbaar worden.

Overklassing van het middenveld
Het middenveld van Lyon is om van te smullen, ook als Tolisso het duel mist, en vormt misschien wel het grootste gevaar voor Ajax. Veel loopvermogen, veel creativiteit en veel snelheid. De crux ligt mogelijk op de nummer 6-positie van Ajax. Lasse Schöne, die de voorkeur lijkt te krijgen boven Donny van de Beek, is een uitstekende dirigent als controlerende middenvelder, maar is vooral de man aan de bal. Mochten de middenvelders van Lyon hun draai gaan vinden in Amsterdam dan neigt Schöne overklast en overlopen te gaan worden op zijn positie. Tegen het geweld van de Franse middenlinie is een speler met body die meer als breker kan optreden bepaald geen overbodige luxe.


Corentin Tolisso

Verlies van initiatief
Op veel punten zijn de speelwijzen van Ajax en Olympique Lyon vergelijkbaar. Het zal dus een strijd om het initiatief worden in Amsterdam. Mocht Lyon een niet afwachtende rol aannemen en zijn voetballende klasse gaan tonen in de Arena, dan bestaat voor Ajax het gevaar dat het middels zijn eigen speelwijze gefopt gaat worden. Constant opkomende backs waardoor Amin Younes en Bertrand Traoré meer achter hun man moeten aanrennen dan dat ze zelf aan aanvallen toekomen, Schöne die in een verdedigende rol in plaats van controlerende rol gedrukt wordt en Hakim Ziyech en Davy Klaassen die gaten moeten dichtlopen in plaats van creëren.

Lyon heeft de power om Ajax zijn wil op te leggen en dus valt of staat een finaleplek voor de ploeg van coach Peter Bosz bij het initiatief. Het devies voor Ajax is dan ook niet om voorzichtig af te tasten. Direct dominant voetballen en Lyon vroeg storen in de opbouw van de weifelende Franse defensie moet Ajax vroeg het initiatief kunnen gaan schenken.

Lees ook: Ajax treft 'ander' Lyon na hectische weken: 'Daar ligt altijd een fout op de loer'