Corentin Tolisso (links) en Alexandre Lacazette: beiden mogelijk afwezig

Ajax treft 'ander' Lyon na hectische weken: 'Daar ligt altijd een fout op de loer'

Ajax treft 'ander' Lyon na hectische weken: 'Daar ligt altijd een fout op de loer'

03-05-2017 09:00
12

Olympique Lyon slaakte een zucht van verlichting toen Ajax uit de koker kwam als tegenstander in de halve finale van de Europa League. Het was in de ogen van de Fransen de meest gunstige opponent. Nu de doelpunten zijn opgedroogd bij de nummer vier van de Ligue 1 en twee sterspelers mogelijk ontbreken, belooft het woensdagavond echter een gelijkwaardige wedstrijd te worden in Amsterdam. Dat denkt Rich Allen, Lyon-watcher namens French Football Weekly.

AZ was in februari 2017 nog kanonnenvoer voor Lyon: in 180 minuten voetbal kon keeper Tim Krul liefst elf keer vissen. Les Gones maakten in die periode ook gehakt van onder meer Nancy (4-0), Dijon (4-2), Metz (5-0), Toulouse (4-0) en AS Roma (4-2). Ruim twee maanden later is de doelpuntenmachine aan het pruttelen. Ajax treft een ander team. "Lyon scoort nu moeizamer. De ploeg is erg afhankelijk van Alexandre Lacazette, veel meer dan eerst", aldus Allen in gesprek met VoetbalPrimeur.

"Vermoeidheid speelt Lyon parten. Het is een lang seizoen geweest, dat is te merken. Bij diverse belangrijke spelers is het beste ervan af." Van goalgetter Lacazette (24 treffers) en vormgever Corentin Tolisso (8 treffers, 4 assists) is het de vraag of zij fit genoeg zijn om woensdagavond minuten te maken in de Arena. "Als zij beiden spelen, wacht de Ajax-defensie een zware kluif. Lacazette is één van de beste spitsen van Europa, hij blijft zich maar ontwikkelen. Tolisso is definitief doorgebroken. Hij speelt in de as, is dominant op het middenveld. Die twee maakten dit seizoen vaak het verschil."

Achilleshiel
De mogelijke absentie van het duo kan doorslaggevend blijken tijdens de eerste van twee ontmoetingen, denkt Allen. Hij wijst daarnaast op een achilleshiel in de ploeg van trainer Bruno Génésio. "Anthony Lopes is een degelijke keeper, maar de spelers voor hem zijn geen zekerheidjes. In het centrum staan Mouctar Diakhaby (foto onder) en Emanuel Mammana; jonge spelers met weinig ervaring op internationaal niveau. Bij de backs Christophe Jallet en Jemery Morrel ligt er altijd een fout op de loer. Zij moeten het bovendien niet van hun snelheid hebben. Daar liggen kansen voor Ajax."

https://gyazo.com/14dce9bda861d570d62882f638f54dc5

Lyon heeft hectische weken achter de rug. Het duel met Besiktas ontspoorde volledig en een paar dagen later liep een bezoek aan Bastia uit de klauwen. Hooligans belaagden Memphis Depay en co. op het veld. "Sindsdien draait het minder. Lyon verloor bij Besiktas en bereikte dankzij een prima penaltyserie de halve finale. Daarna was AS Monaco te sterk en afgelopen vrijdag ging het bijna mis tegen Angers (1-2 winst, red.). Nee, de vorm is er even niet."

Geblesseerde uitblinkers en een gestokte doelpuntenproductie of niet - Lyon is in de ogen van Franse media de uitgesproken favoriet om de finale in Solna te bereiken. "Natuurlijk is er respect voor Ajax, voor een team dat aantrekkelijk voetbal speelt en veelt talent heeft. Maar bijna iedereen denkt dat Ajax een gunstige opponent is. Celta de Vigo en zeker Manchester United wilde men vermijden. Lyon heeft het in de Champions League goed gedaan tegen Juventus en Roma en Besiktas werden verslagen. Ajax moet dus absoluut te pakken zijn, is de gedachte. Ik verwacht zelf een gelijkwaardige wedstrijd. Als Lacazette en Tolisso beiden ontbreken, heeft Ajax de beste papieren."