The Guardian: Abramovich mogelijk nog altijd verbonden met noodlijdend Vitesse

The Guardian: Abramovich mogelijk nog altijd verbonden met noodlijdend Vitesse

10 mei - 16:50
73

Roman Abramovich is nog altijd betrokken bij de financiële zaken rondom Vitesse, menen The Guardian en The Bureau of Investigate Journalism (TBIJ). De Russische oligarch zou volgens gelekte documenten ook na zijn opgelegde sancties door zijn gegaan met het steunen van de noodlijdende club. 

Volgens nieuwe informatie is Abramovich nog altijd nauw verbonden met de Arnhemmers en de huidige eigenaar, Valerie Oyf. Uit gelekte documenten blijkt dat Abramovich vrijwel de enige financiële steun bood aan een off-shore bedrijf van Oyf genaamd Matteson Overseas Ltd. Het geld dat in dit bedrijf werd gestopt zou vervolgens zijn gebruikt om Vitesse te financieren. Over de afgelopen jaren zou het gaan om een bedrag van bijna tweehonderd miljoen euro. In maart 2022 mocht Abramovich niet meer opereren als eigenaar van Chelsea als gevolg van de Russiche invasie in Oekraïne en werd de club verkocht. 

Vitesse kreeg drie weken geleden een deductie van achttien punten opgelegd en is daarmee gedegradeerd naar de Keuken Kampioen Divisie, maar het is maar de vraag of de club de proflicentie mag behouden. De KNVB is nog altijd druk bezig met een onderzoek naar de club en Vitesse heeft een eigen crowdfunding-actie gestart die al ruim een miljoen euro heeft opgeleverd. 

De Arnhemse club werd de laatste jaren liefkozend 'Chelsea B' genoemd vanwege de relatie met Abramovich. Spelers als Mason Mount, Dominic Solanke, Armando Broja en Nemanja Matic vonden onderdak bij de Eredvisie-club.