VP Award 2024: PSV-legende De Jong de allerbeste

VP Award 2024: PSV-legende De Jong is de allerbeste

20 mei om 12:00

Het moment is daar: de winnaar van de VP Award 2024 wordt gekroond. Nummer vijf Brian Brobbey, nummer vier Jerdy Schouten, nummer drie Joey Veerman en nummer twee David Hancko zijn in het zonnetje gezet, nu is het tijd om de winnaar bekend te maken. Luuk de Jong was dit seizoen de allerbeste en verovert de gouden medaille.

Luuk de Jong keerde in 2022 met hoge verwachtingen terug bij PSV, maar de Eindhovenaren legden het af tegen Feyenoord in de titelstrijd. Na een uiterst succesvolle transferzomer greep PSV dit jaar alsnog de macht. Met De Jong als soevereine aanvalsleider van de ploeg van Peter Bosz.

De PSV-machine kwam al snel op stoom en De Jong begon al snel met scoren. Daar is hij vervolgens niet meer mee gestopt. Als aanspeelpunt, aangever, afmaker én aanvoerder vertolkte hij een prominente rol in het kampioensteam. Met 29 goals werd hij gedeeld topscorer van de Eredivisie, na zijn twee goal tegen RKC op de slotdag. Daarnaast was hij liefst vijftien keer aangever, teamgenoot en assistkoning Joey Veerman gaf slechts één assist meer. Het zijn indrukwekkende statistieken.

Het besluit van De Jong om te bedanken voor Oranje werpt zijn vruchten af. De 33-jarige spits was het hele seizoen topfit en één van de drijvende krachten achter het Eindhovense succes. Niet voor niets gaan er stemmen op dat hij alsnog mee moet naar het EK, maar De Jong koestert zijn huidige situatie.

De Jong ontving in totaal 24,1 procent van de stemmen die de VP-community uitbracht. De PSV-leider werd door de VP-redactie zelfs het allerhoogst aangeslagen. Hij troeft daarmee onder meer teamgenoot Veerman en Feyenoorder Hancko af en is de winnaar van de VP Award 2024.

Het hoogtepunt
Het hoogtepunt van De Jong laat zich niet moeilijk raden: hij mocht op 5 mei – als aanvoerder van PSV – de kampioensschaal omhoog houden. De spits nam de ploeg van Bosz bij de hand en sprak naderhand van de mooiste titel in zijn carrière. Dat komt vooral ook door de manier waarop: met vaak fantastisch voetbal heerste PSV dit seizoen in de Eredivisie.

Zelf vierde De Jong dus ook nog een persoonlijk succesje. Hij legde beslag op de Willy van der Kuijlen-trofee, samen met Vangelis Pavlidis. De Jong piekt in de herfst van zijn carrière.

Conclusie VP
Met zijn enorme aandeel in de 25ste landstitel in de historie van PSV, heeft De Jong zich definitief de boeken ingeschoten als clubicoon. 'Luuk Legend', schrijft de club zelf. De spits was dit seizoen goud waard en de VP Award 2024 is de dikverdiende beloning.