NS ondervond enorme hinder van Ajax: 'Mensen gingen op perronrand zitten'

NS ondervond enorme hinder van Ajax: 'Mensen gingen op perronrand zitten'

25-05-2017 16:53
36

De NS werd woensdagavond verrast door de grote stroom aan Ajax-fans. Omdat veel supporters na afloop van de Europa League-finale naar huis wilden, ontstond chaos op Amsterdam Centraal.

Er was sprake van diverse problemen. "Mensen hebben alcohol gedronken en zijn teleurgesteld door de uitslag van de wedstrijd. Dan gaan ze soms rare dingen doen", zegt Lisa de Vries, verantwoordelijk voor Veiligheid en Service, op de website van de NS. "Mensen gingen bijvoorbeeld op de perronrand zitten waardoor treinen niet kunnen binnenrijden of vertrekken. Daarmee dupeer je dus ook heel veel medereizigers."

De grootste problemen ontstonden nadat mensen aan de noodrem gingen trekken. "Afgelopen nacht kwam het zelfs voor dat dat in een trein meerdere keren gebeurde. In zo'n geval moeten wij de reizigers uit de trein halen zodat het treinpersoneel de noodrem kan opheffen. En dat leeghalen van zo'n late voetbaltrein, dat vinden de mensen natuurlijk niet leuk."

Op de perrons werden deuren van vertrekkende treinen opengetrokken. "Daardoor kan de trein in storing raken, dus niet vertrekken, en het is natuurlijk ook helemaal niet veilig. NS heeft extra en langere treinen ingezet, maar door dit soort gedrag kunnen we de mensen dan niet vervoeren zoals we ze hadden gepland. Het gevolg is opstoppingen en dat vinden wij natuurlijk erg vervelend. We hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen."

Lees ook: Chaos in Amsterdam na verloren finale: 'Nog nooit zoiets meegemaakt'