City bouwt aan geweldige aanvalsmachine: zó ziet de nieuwe opstelling eruit

City bouwt aan geweldige aanvalsmachine: zó ziet de nieuwe opstelling eruit

02-06-2017 12:00
24

Het Premier League-seizoen is pas twaalf dagen afgelopen, maar Manchester City bouwt al nadrukkelijk aan een nieuwe ploeg. De Engelsen hebben een transferbudget van liefst 343 miljoen euro en zijn de meest actieve grootmacht op de transfermarkt, met onder meer de megadeal van Bernardo Silva (vijftig miljoen euro). City is daardoor een serieuze ploeg aan het samenstellen waarmee het een gooi gaat doen naar de landstitel én de winst van de Champions League. VoetbalPrimeur zet de beoogde '11' van komend seizoen neer.

De zomerse transferperiode begint officieel pas op 1 juli, maar spelers, zaakwaarnemers en club doen al ruim daarvoor zaken. Manchester City nam de afgelopen dagen het voortouw. De club gaf in totaal al 90 miljoen euro uit aan nieuwe spelers en is zéker nog niet uitgewinkeld, want de zoektocht naar bijvoorbeeld een nieuwe centrale verdediger en rechtsback is nog in volle gang. De volgende topversterking komt in een rijtje met Silva en doelman Ederson Moraes, voor wie City veertig miljoen euro heeft betaald aan Benfica. Silva kwam voor tien miljoen euro meer over van AS Monaco.

Tel daar de interesse voor legio topspelers bij op en de poppetjes van manager Pep Guardiola kunnen al neergezet worden. En wat blijkt: Manchester City werkt aan een aanvalsmachine, die volgend seizoen absoluut één van de favorieten is voor het kampioenschap in Engeland én de eindzege in de Champions League, een podium waarop City nog maar zelden succes had.

Guardiola houdt ervan met zijn formatie te wisselen, waardoor City in principe op twee manieren kan aantreden in het nieuwe seizoen: in een 4-2-3-1-formatie of 4-1-3-2-formatie kan aantreden. Voor het gemak houden we één systeem aan: 4-1-3-2. Onder de lat staat aankoop Ederson Moraes, die het afgelopen seizoen veel indruk maakte bij Benfica. Hij verwijst de geflopte Claudio Bravo zo goed als zeker naar het tweede plan. Willy Caballero vertrekt transfervrij en Joe Hart mag uitkijken naar een nieuwe club.

In het centrum van de verdediging heeft Guardiola met John Stones en Vincent Kompany twee goed opties, maar de Belgische aanvoerder kampt vaker wel dan niet met fysieke ongemakken. Daar moet dus wat bij. Virgil van Dijk is het belangrijkste doelwit. City heeft 57 miljoen euro voor hem over. Op de flanken kiest City voor pure snelheid. Kyle Walker van Tottenham Hotspur moet de vertrekkende Bacary Sagna en Pablo Zabaleta doen vergeten, terwijl Benjamin Mendy zo goed als zeker de nieuwe linksback wordt. Hij wordt waarschijnlijk voor 46 miljoen euro losgeweekt bij AS Monaco.

De van Monaco overgekomen Bernardo Silva wordt de nieuwe stilist deluxe in Manchester. Samen met David Silva en Kevin De Bruyne maakt dat een middenveld om nu al van te smullen. Het creatieve trio wordt in de rug gesteund door Yaya Touré, die deze week enigszins verrassend zijn handtekening zette onder een nieuw contract. Voor Guardiola wordt het vooral lastig om iedereen tevreden te houden, omdat hij ook de beschikking heeft over de topspelers Ilkay Gündogan (geblesseerd), Fernandinho, Leroy Sané, Jesus Navas én Raheem Sterling.

Het is afwachten of er ook verschuivingen gaan plaatsvinden in de aanval. Met Gabriel Jesus en Sergio Agüero kan Guardiola kiezen voor twee spitsen van wereldklasse, maar volgens vrijwel alle Engelse media staan Kylian Mbappé (AS Monaco) en Alexis Sánchez (Arsenal) op het verlanglijstje. Het moge duidelijk zijn: met deze selectie moet Manchester City hoger kunnen eindigen dan de derde plek van dit seizoen.