Mogelijke terugkeer van Van Persie naar Feyenoord: vier voors en tegens

Mogelijke terugkeer van Van Persie naar Feyenoord: vier voors en tegens

22-06-2017 10:00
20

Robin van Persie terug in De Kuip. Een garantie op succes, of een groot risico op mislukking? VoetbalPrimeur zet vier voors en vier tegens van een terugkeer van Van Persie bij Feyenoord op een rij.

Woensdag bracht Voetbal International het nieuws naar buiten dat technisch directeur Martin van Geel inzet op het terughalen van Van Persie, die daarmee in de voetsporen van Dirk Kuyt kan treden. De Raad van Commissarissen heeft echter twijfels over de fitheid van de spits en zet daarom vraagtekens bij een comeback van de spits die in 2004 overstapte naar Arsenal. De voors en tegens op een rij:

Voors
Van Persie scoort altijd en overal
Of Van Persie nu hele wedstrijden en volledige seizoenen speelt, of vaak gewisseld wordt en niet altijd basisspeler is - hij scoort altijd en overal. Zijn afgelopen seizoen (9 goals) was het eerste jaar sinds 2009/10 dat de spits niet boven de tien competitiegoals uitkwam. In zwaardere competities met toptegenstanders heeft Van Persie bewezen aan de lopende band te kunnen scoren en de Eredivisie is de plek waar hij zijn beste seizoen (30 goals bij Arsenal in 2011/12) weer zou kunnen benaderen.

Een van de mooiste goals uit de carrière van Van Persie:

Champions League-ervaring
Kuyt werd geroemd om zijn belangrijke rol in de kleedkamer en zijn kwaliteiten als verlengstuk van de trainer in het veld. Van Persie kan diezelfde rol gaan spelen. Binnen de spelersgroep, maar ook richting de buitenwacht heeft de spits de internationale allure die Feyenoord nodig heeft nu het voor het eerst in jaren weer de Champions League ingaat. De spits weet hoe topwedstrijden gespeeld moeten worden en wat daar voor nodig is en kan dat, net als Kuyt, gaan overbrengen op de spelersgroep van Feyenoord.

Angst inboezemen bij tegenstanders
Aansluitend op het vorige punt: reken er maar op dat tegenstanders, ook in de Champions League, anders naar Feyenoord kijken met de naam Robin van Persie op het wedstrijdformulier. Elke speler, elke verdediger, heeft kunnen zien waar Van Persie tot in staat is - gigantisch veel. De naam Van Persie alleen al zal angst inboezemen bij de centrale verdedigers van Sparta, maar ook nog altijd bij die van, pak 'm beet, Borussia Dortmund. Als hij zijn reputatie kan koppelen aan een goed seizoen, zullen zijn opponenten bij de start van de wedstrijd al 1-0 achter staan.

De goals en hoogtepunten van het afgelopen seizoen van Van Persie:

Revanche nemen op criticasters
Al die mensen die hem hebben afgeschreven, die vinden dat hij niet meer in Oranje thuishoort, of zelfs niets kan bijdragen aan Feyenoord... Van Persie zal gebrand zijn om hen het tegendeel te bewijzen. De spits is een trotse, eervolle speler die niet van plan is om zijn carrière als een nachtkaars uit te laten gaan, zoals bijvoorbeeld in het geval van Rafael van der Vaart. De getergde Van Persie wil net als Kuyt afscheid nemen als een held, en Feyenoord - en misschien daardoor ook weer Oranje - is daar het ideale podium voor.

Tegens
Een hoog prijskaartje
Van Persie is geen transfervrije speler deze zomer. De spits heeft nog een contract tot medio 2018 bij Fenerbahçe en dus moet zijn verbintenis afgekocht worden, tenzij de Turkse club hem transfervrij naar zijn oude club wil laten gaan. En dan nog wordt er een enorme geste van Van Persie gevraagd als hij naar Rotterdam terugkeert, aangezien hij in Istanbul naar verluidt vijf miljoen euro per jaar verdient en in De Kuip waarschijnlijk onder de één miljoen euro zal gaan verdienen.

Lees ook: 'Van Persie-contract lekt uit: duizenden euro's aan opmerkelijke vergoedingen'

Fysieke achteruitgang en kunstgrasvelden
Het valt niet te ontkennen dat het fysiek van de in augustus 34 wordende Van Persie er niet beter op wordt. Afgelopen seizoen kwam de spits tot een respectabel aantal van 35 wedstrijden in de Turkse competitie, beker en de Europa League, waar hij er 22 van in de basis begonnen. Echter, slechts acht keer speelde hij de volledige negentig minuten uit. Bovendien is Van Persie een blessuregevoelige speler en kunnen de vele kunstgrasvelden in Nederland hem schade gaan berokkenen.

Kuyt kon op zijn 36ste nog mee omdat hij een echte karaktervoetballer is, die het altijd van zijn inzet en loopvermogen heeft moeten hebben. Van Persie is de sierlijke voetballer, de man van de techniek die dat niet kan combineren met de kwaliteiten die Kuyt zo lang op de been hielden.

Reserverol à la Kuyt
Als Mister Perfect Dirk Kuyt al moeite heeft met een rol als bankzitter, zal een reserveplek voor Van Persie voor nog meer onrust kunnen gaan zorgen. De aanvaller is niet de meest makkelijke als het niet meezit en dus moet Feyenoord goede afspraken met hem maken, voor het geval trainer Giovanni van Bronckhorst hem net als Kuyt op de bank besluit te zetten.

Zijn positie in het Feyenoord-elftal
Waar moet Van Persie spelen als hij naar Feyenoord komt? Zijn favoriete rol als spits is in principe weggelegd voor Nicolai Jörgensen, die vorig seizoen ook heeft bewezen veel wedstrijden in een seizoen te kunnen spelen. Voor Van Persie blijven er dan drie opties over als Jörgensen niet vertrekt: of hij wordt de vaste back-up van de Deen, of hij wijkt uit naar de vleugels, of hij gaat net als Dirk Kuyt vorig seizoen in de rug van de diepe spits spelen als nummer tien. Een positie waar Van Persie technisch helemaal tot zijn recht kan komen, maar hem fysiek problemen kan opleveren vanwege de grote loopafstanden.