Oranje-vrouwen gaan met sterren van Arsenal, PSG, Bayern en Barça voor titel

Oranje-vrouwen gaan met sterren van Arsenal, PSG, Bayern en Barça voor titel

13-07-2017 11:30
30

Het EK vrouwenvoetbal gaat komende zondag van start met de groepswedstrijd tussen Nederland en Noorwegen in Utrecht. Op welke Oranje Leeuwinnen moeten we letten en wat zijn de kansen op EK-glorie?

Eerst de feiten: het EK vrouwenvoetbal vindt plaats van 16 juli tot en met 6 augustus in Nederland. De speelsteden zijn Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Oranje opent het toernooi tegen Noorwegen en treft vervolgens Denemarken (20 juli in Rotterdam) en België (24 juli in Tilburg). Het toernooi telt vier groepen waarin twee landen zich plaatsen voor de knock-outronde, die dus begint met de kwartfinales.

De hunkering naar EK-succes is groot, nadat Oranje in 2015 de achtste finale van het WK haalde. Het spel was destijds klinisch, bijna saai. Maar wie kijkt naar de huidige selectie ziet dat er progressie is geboekt ten opzichte van twee jaar geleden. Bondscoach Sarina Wiegman en haar luxe-assistent Foppe de Haan (74) zagen de laatste jaren veel speelsters de overstap maken naar Europese topclubs als Bayern München, Arsenal en Liverpool. Zij spelen wekelijks onder de hoogste weerstand, op een hoger niveau dan de Eredivisie.

Lees ook: Ster Oranjevrouwen maakt droomtransfer naar Barcelona: best betaalde speelster

Doel: Angela Christ (PSV), Loes Geurts (Paris Saint-Germain), Sari van Veenendaal (Arsenal)

Verdediging: Mandy van den Berg (Reading FC), Sheila van den Bulk (Djurgårdens IF), Kika van Es (Achilles '29), Stefanie van der Gragt (Bayern München), Dominique Janssen (Arsenal), Desiree van Lunteren (Ajax), Liza van der Most (Ajax), Kelly Zeeman (Ajax)

Middenveld: Anouk Dekker (Montpellier), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Jill Roord (FC Twente), Sherida Spitse (FC Twente)

Aanval: Lineth Beerensteyn (FC Twente), Sisca Folkertsma (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Vanity Lewerissa (PSV), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Shanice van de Sanden (Liverpool)

Topspeelsters in buitenland
De blikvangers zijn aanvoerster Mandy van den Berg, Barcelona-aankoop Lieke Martens en doelpuntenmachine Vivianne Miedema. Van den Berg is al jaren de leider van de Oranjevrouwen, terwijl Martens levensgevaarlijk is aan de linkerkant van de aanval. Deze week verdiende ze een transfer van FC Rosengard naar Barcelona, waar ze topverdiener wordt. Miedema stapte op haar zeventiende over naar Bayern München verliet de Duitse grootmacht deze zomer op eigen initiatief voor Arsenal. Ze staat na 51 interlands op 41 goals.

Andere opvallende namen zijn die van Sari van Veenendaal, Sherida Spitse en Jackie Groenen. Van Veenendaal is keepster van Arsenal en de nieuwe nummer één van Oranje. Vlak voor het EK heeft ze Loes Geurts (PSG) uit het doel verdrongen. Spitse (FC Twente) is 126-voudig international, vrijetrappenspecialist (in onderstaande video verslaat ze Pierre van Hooijdonk) én de eerste Nederlandse voetbalster voor wie een transferbedrag werd betaald. Groenen tot slot werd als judoka vier keer Nederlands kampioen bij de junioren, maar koos uiteindelijk voor de bal.

De kansen van Oranje
Nee, ondanks het thuisvoordeel zijn de Nederlandse vrouwen niet de grote favoriet op het EK. De eerste tegenstander van het eindtoernooi is meteen een pittige: Noorwegen. Het land won in het verleden het EK, het WK en de Olympische Spelen, maar zit de laatste jaren wel in een dip. Frankrijk in groep C en Engeland in groep D mogen niet uitgevlakt kunnen worden voor de eindzege, maar de topfavoriet is Duitsland. De nummer één op de wereldranglijst won de laatste zes (!) EK's en greep vorig jaar de gouden medaille op de Olympische Spelen.