Kroonprins Kovac en recordaankoop Haller: hier komt Willems bij Frankfurt terecht

Kroonprins Kovac en recordaankoop Haller: hier komt Willems bij Frankfurt terecht

19-07-2017 11:30
12

AS Roma, Olympique Lyon, Galatasaray en Liverpool werden aan hem gelinkt. Jetro Willems (23) gaat zijn loopbaan echter voortzetten bij Eintracht Frankfurt - niet bepaald de meest bekende club van Duitsland. Komend jaar in het linkerrijtje van de Bundesliga eindigen zou een topprestatie zijn. 

Vanwege de overstap van Peter Bosz naar Borussia Dortmund was menig voetbalfan waarschijnlijk al van plan om de Bundesliga komend seizoen een stuk nauwlettender in de gaten houden. Nu Eintracht Frankfurt een heus Eredivisie-tintje krijgt, wordt het ook boeiend om de verrichtingen van die club te volgen.

PSV'er Willems – maandag arriveerde hij in Duitsland, woensdag wordt hij waarschijnlijk gepresenteerd – is namelijk niet de enige bekende naam die de selectie van de verliezend bekerfinalist komt versterken. Frankfurt legde eerder zeven miljoen euro op tafel voor Sébastien Haller (FC Utrecht). Daarnaast werd ook Jonathan de Guzman ingelijfd. De vrijetrappenspecialist kwam over van SSC Napoli.

Willems is door Die Adler aangetrokken als directe vervanger van Bastian Oczipka. De Duitse back verkaste eerder deze maand naar Schalke 04. De andere linksback in de selectie van de club is Taleb Tawatha. De international van Israël speelt sinds vorig jaar bij Frankfurt. Tijdens zijn debuutseizoen in de Bundesliga kwam de linksback veertien keer in actie. 

De selectie
Naast Oczipka raakte Frankfurt in de voorbije weken nog een aantal basiskrachten kwijt. Jesús Vallejo, door Real Madrid in de Commerzbank-Arena gestald, keerde terug naar Spanje. Ook drie andere huurlingen spelen niet langer bij de club. Ante Rebic, Michael Hector en Guillermo Varela werden gehuurd van Fiorentina, Chelsea en Manchester United. Varela was eind mei even groot nieuws toen hij vlak voor de bekerfinale tegen Borussia Dortmund een tatoeage besloot te zetten. Er ontstond een heuse rel. Frankfurt was not amused, zette de Uruguayaanse back per direct uit de selectie en stuurde hem kort daarna terug naar Manchester. 

Aanvaller Haris Seferovic werd transfervrij ingelijfd door Benfica. Al met al heeft de selectie een flink jasje uitgedaan. De druk op Haller zal dan ook groot zijn. Met zeven miljoen euro is hij de recordaankoop van Frankfurt. Namens Utrecht maakte de Fransman 51 doelpunten in 98 officiële duels. In de aanval krijgt Haller gezelschap van onder meer Luka Jović, een groot talent dat wordt gehuurd van Benfica. Willems gaat ongeveer zes miljoen kosten, De Guzman werd transfervrij ingelijfd. Andere aanwinsten: Mexicaans international Carlos Salcedo en de Zwitserse controleur Gelson Fernandes, die nog een blauwe maandag voor Manchester City speelde.  

De doelpunten
Dat Frankfurt ondanks het bereiken van de bekerfinale (2-1 verlies) geen geweldig seizoen kende, had vooral te maken met een gebrek aan goals. 34 competitieduels leverden slechts 36 treffers op. Seferovic, Rebic, Zweeds international Branimir Hrgota en aanvoerder Alexander Meier maakten opgeteld vijftien goals. Meier (34) was goed voor vijf doelpunten. Het clubicoon speelt al sinds 2004 (!) voor Frankfurt. Naar alle waarschijnlijkheid begint hij nu aan zijn allerlaatste seizoen. De teller staat op 118 treffers in meer dan 340 officiële duels. 

De verrassende topscorer van afgelopen jaargang werd Marco Fabián. De Mexicaanse middenvelder tekende eind juni voor één van de mooiste goals van de Confederations Cup. In 2016/17 trof hij zeven keer doel namens Frankfurt. Een andere opvallende naam in de selectie: Nelson Mandela Mbouhom. In juli ondertekende de piepjonge aanvaller uit Kameroen zijn eerste profcontract. De technische staf van Frankfurt verwacht komend jaar veel van hem. 

De trainer
Met Nico Kovac staat er een beroemde trainer voor de groep.  Tussen 1996 en 2008 speelde de inmiddels 45-jarige Kroaat 83 interlands (veertien treffers). Kovac was met zijn land aanwezig op het WK 2002, het EK 2004, het WK 2006 en het EK 2008. Hij speelde voor onder meer Bayer Leverkusen, Hertha BSC, Hamburger SV, Bayern München en Red Bull Salzburg. 

Kovac was tussen 2013 en 2015 bondscoach van Kroatië. Op het WK 2014 kwam het land niet verder dan de poulefase; van gastland Brazilië en Mexico werd ruim verloren. Na zijn vertrek in september 2015 werd Kovac een halfjaar later aangesteld bij Frankfurt. Het ging in 2016/17 slecht met Frankfurt. Die Adler eindigden op de zestiende plaats in de Bundesliga en hielden het hoofd boven water door tijdens de play-offs ternauwernood van 1. FC Nürnberg te winnen. 

Duitse media hebben een hoge pet op van Kovac, die als één van de kroonprinsen van het trainersgilde in de Bundesliga wordt gezien. Deze zomer viel zijn naam bij zowel Borussia Dortmund als Bayer Leverkusen. Beide teams kozen uiteindelijk voor een andere kandidaat. 

De perspectieven
Sinds jaar en dag heeft Frankfurt de bijnaam 'Die Launische Diva', vrij vertaald 'De Nukkige Diva'. De clubs wisselt hoge pieken af met diepe dalen. Frankfurt won één keer de UEFA Cup en vier keer de DFB Pokal, maar degradeerde sinds 1995 bijvoorbeeld ook vier keer naar de 2. Bundesliga. 

Met een talentvolle trainer en dure aankopen als Willems en Haller wil de traditionsverein nu een stabiele Bundesliga-club worden en blijven. Frankfurt is met ruim 700.000 inwoners de vijfde stad van Duitsland en daar hoort een ploeg bij die zich kan meten met subtoppers als Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach en 1.FC Köln. Gezien het feit dat Kovac veel basiskrachten is kwijtgeraakt en aan een hele nieuwe ploeg moet bouwen, zou een achtste of negende plek - onderin het linkerrijtje dus - komend seizoen een topprestatie zijn.