Stam verbaast zich over Jong Ajax-lof na exit: Het is allemaal niet zo zwart-wit

Stam verbaast zich over Jong Ajax-lof na exit: "Het is allemaal niet zo zwart-wit"

26-07-2017 16:40
80

Jaap Stam vertelt in een interview in Voetbal International over zijn roerige jaren bij Ajax. De coach verliet de club vorig jaar om aan de slag te gaan bij Reading, waarmee hij afgelopen seizoen net promotie naar de Premier League misliep.

Bij Ajax steunde Stam tijdens zijn beginperiode Johan Cruijff in de rechtbank gedurende de Fluwelen Revolutie, maar later wilde hij geen stelling nemen in het conflict tussen Ajax en hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk. Hoe roerig de tijden ook waren, Stam wilde zijn eigen weg volgen. "Het werd bij Ajax een heel item of je een Cruijff-volger was of niet", zegt Stam. "Dat vind ik een rare manier van denken. We zijn allemaal opgegroeid met het aanvallende voetbal waarvoor Cruijff de basis heeft gelegd. Maar dat wil toch niet zeggen dat je geen eigen ideeën kunt hebben?"

"Laat ik zeggen dat het leerzame jaren waren", vervolgt Stam. "Al verbaasde ik me over de andere manier waarop er vorig seizoen over Jong Ajax werd gesproken. Je kunt prestaties nooit volledig op één seizoen of één trainer terugvoeren", doelt hij op de lof voor Marcel Keizer voor de prestaties met de beloften. "Wij werkten met ontzettend veel verschillende spelers. Afgelopen seizoen is gekozen voor een relatief vaste ploeg, waarvan een paar toptalenten zich steeds verder hebben ontwikkeld. Ook als team konden ze daardoor doorgroeien. Dat is een andere insteek. Het gaat me vooral om de manier waarop mensen elkaar napraten. Net zo goed als de voetbalvisies van Peter Bosz en Frank de Boer minder van elkaar verschillen dan veel mensen roepen. Het is allemaal niet zo zwart-wit."