PSG en Neymar gewaarschuwd: Zo'n constructie, dat kunnen we niet laten passeren

PSG en Neymar gewaarschuwd: "Zo'n constructie, dat kunnen we niet laten passeren"

01-08-2017 16:47
31

Het beheerst nu al dagen het nieuws: de mogelijke transfer van Barcelona-ster Neymar richting Paris Saint-Germain voor liefst 222 miljoen euro. Druisen zulke bedragen niet in tegen de regels van de Financial Fair Play? De Belgische ex-premier Yves Leterme geeft antwoord.

De Belgische oud-politicus is momenteel actief als Chief Investigator van de UEFA wat betreft Financial Fair Play. Simpel gezegd schrijft die regelgeving voor dat voetbalclubs niet meer geld mogen uitgeven dan er op sportief vlak binnenkomt. Wat met de mogelijk aanstaande transfer van Neymar? "Als PSG 222 miljoen euro uitgeeft aan de transfer van Neymar, dan zal dat sowieso onderzocht worden", vertelt Leterme aan Sporza. "In eerste instantie door de Franse voetbalbond, die een licentie moet verlenen."

Wedden

Meer odds

"PSG is wat dat betreft een bijzonder geval, omdat het de voorbije jaren een overeenkomst had lopen bij de UEFA om hun schulden te saneren. Enkele maanden geleden zijn ze uit die procedure gehaald. Als de cijfers worden ingediend, zal moeten blijken of de uitgaven voor Neymar opwegen tegen de inkomsten, zoals sponsoring, ticketverkoop,... Vergeet ook niet dat PSG de voorbije maanden al heel wat zware contracten van de hand heeft gedaan. Daar komen er misschien nog bij. We moeten dus zien wat de balans is", nuanceert Leterme enigszins.

Sancties
Het mag duidelijk zijn: ook door de Financial Fair Play-commissie wordt de zaak op de voet gevolgd. "Als ze (PSG, red.) opnieuw een onaanvaardbaar deficit oplopen, dan wordt er een dossier tegen hen geopend. Ik moet dan als investigator straffen voorstellen die kunnen gaan van schuldenbegeleiding tot een verbod om deel te nemen aan de Champions League of Europa League", licht de voormalige eerste minister van België de mogelijkheden toe.

Bij PSG weten ze echter hoe ze het spel moeten spelen. Het zou Neymar via een achterpoortje binnenhalen, zo wordt beweerd. Vanuit Qatar zou Neymar geld krijgen om zichzelf vrij te kopen bij Barcelona, waarna hij vrij is om te tekenen in Parijs. "Het is natuurlijk allemaal nog voorwaardelijk, maar als dit realiteit zou zijn, dan ik me voorstellen dat we dit moeilijk kunnen laten passeren", waarschuwt Leterme. "We hebben recentelijk met de mensen van PSG trouwens nog diepgaande gesprekken gevoerd over wat wel en niet kan."