'Niets persoonlijks naar Afellay, maar frustrerend dat hij mee mocht en ik niet'

'Niets persoonlijks naar Afellay, maar frustrerend dat hij mee mocht en ik niet'

05-10-2017 08:00
27

Ryan Babel is een van de meest verrassende namen in de selectie van Oranje. De inmiddels dertigjarige aanvaller van Besiktas geeft toe dat hij niet meer had verwacht bij de selectie te zitten, maar stelt dat hij het wel verdient.

Volgens Babel is hij in de loop der jaren uitgegroeid tot een completere voetballer. "Vroeger werd er altijd gezegd dat Babel alleen goed was als er ruimte was, want dan kon hij zijn snelheid gebruiken. Nou, dat heb ik kunnen veranderen", vertelt hij aan De Volkskrant. "Eerder had ik de ene week een acht en daarna een vijf. In Duitsland kreeg ik verantwoordelijkheid als grote speler. Toen heb ik geleerd toch een zes of een zeven te halen, door bepaalde taken uit te voeren."

Als speler van Hoffenheim liep Babel tot zijn grote teleurstelling het EK van 2012 mis. "Ik was fit en in vorm. Het is niets persoonlijks naar Ibrahim Afellay toe, maar hij was een jaar geblesseerd geweest en ging wel mee", aldus Babel. "Dat paste niet in het motto van bondscoach Van Marwijk. Hij zei nog tegen me: Ryan, jij moet aan spelen toekomen, anders kan ik je niet meer selecteren. Daarom ging ik van Liverpool naar Hoffenheim, waar ik alles speelde. En toch werd ik niet opgenomen. Dat was een frustratie."

Lees ook: 'Babel begint meteen in de basis, ook opvallende basisklant in de defensie'