Naar Dortmund, in de voetsporen van Gigi en andere transferopties voor Cillessen

Naar Dortmund, in de voetsporen van Gigi en andere transferopties voor Cillessen

01-11-2017 16:30
19

We schrokken er een beetje van: Jasper Cillessen, de nummer één van Nederland, kwam afgelopen week voor de eerste keer in vijf maanden (!) in actie namens FC Barcelona. Geen ideale situatie natuurlijk. Voor het Nederlands elftal zou het fijn zijn wanneer de voormalig goalie van Ajax en NEC in 2018 de overstap maakt naar een club waar hij wél wekelijks speelt. Maar welke? VoetbalPrimeur heeft vier opties in gedachten.

27 mei 2017. Zo lang geleden was het dat Cillessen onder de lat stond bij Barça. Marc-André ter Stegen heeft de concurrentiestrijd gewonnen in Camp Nou en daardoor moet de Oranje-international genoegen nemen met speelminuten in onbeduidende bekerpotjes. Zodra het om de knikkers gaat, kiest Barcelona-trainer Ernesto Valverde nu eenmaal voor Ter Stegen.

Vraag is nu: voor hoelang legt Cillessen zich neer bij een plek op de bank? Zijn ontwikkeling stagneert, juist nu zijn beste jaren als doelman voor hem liggen. Mogelijk komt ook zijn carrière bij de nationale ploeg in gevaar zolang hij niet wekelijks speelt. Redenen genoeg om in januari of in de zomer op zoek te gaan naar een nieuwe werkgever. Wat zou een mooie bestemming zijn? Vier suggesties.

Droomclub: Borussia Dortmund
Prima lijnkeeper, die Roman Bürki van Borussia Dortmund. Maar zodra de Zwitser uit zijn doel komt en/of moet meevoetballen, gaat het regelmatig mis. Laat Peter Bosz nu net een trainer zijn die zijn defensie hoog neerzet en daardoor eigenlijk ook een keeper nodig heeft die juist wél goed is met de bal aan zijn voeten. Bosz en Cillessen bij Dortmund: het zou een perfecte combinatie kúnnen zijn. Moeten de Duitsers natuurlijk wel in gesprek met FC Barcelona. Hoe goed is de verhouding tussen beide clubs nog na de soap rond Ousmana Dembélé? 

Realistisch: Newcastle United
Torenhoge ambities, teleurstellende prestaties en zelfs twee degradaties uit de Premier League: dat is het verhaal van Newcastle United van de afgelopen jaar. Nu The Magpies te koop zijn gezet en investeerders dus kunnen toehappen, lonken er gouden bergen op St. James' Park. Engelse media speculeren zelfs over een transferbudget van meer dan 500 miljoen euro. Tim Krul deed het jarenlang uitstekend bij Newcastle. Nu staat Robert Elliot - 31 jaar, geen geweldenaar - onder de lat. Prima club voor Cillessen. 

Buitenkansje: Juventus
Het was haast niet te missen, het bericht dat levende legende Gigi Buffon het na afloop van dit seizoen voor gezien houdt. Dat betekent dat Juventus op zoek moet naar een nieuwe eerste keeper. Vòòrdat De Oude Dame in 2001 een recordbedrag op tafel legde voor Buffon, stond Edwin van der Sar twee seizoenen onder de lat in Turijn. Waarom zou Juve niet opnieuw voor een Nederlandse doelman gaan? Cillessen kan het niveau van de Italiaanse top ongetwijfeld aan. Voor de status van Oranje zou het ook lekker zijn, een international op doel bij een van de beste clubs van Europa. 

Voorzetje van VP: Liverpool
De achterhoede van Liverpool is al jarenlang een zorgenkindje. Simon Mignolet en Loris Karius zijn eigenlijk te wisselvallig en meevoetballend te matig om onder de lat te staan bij een grootmacht die dolgraag weer eens kampioen van Engeland wil worden. Afgelopen zomer weigerde manager Jürgen Klopp diep in de buidel te tasten voor een nieuwe keeper. FC Barcelona lijkt zich perse te willen versterken met Liverpool-ster Phillipe Coutinho. Prima gelegenheid voor Klopp en co. om Cillessen in de deal te betrekken.