Bosz krijgt dekking van Duitse pers: 3 redenen waarom Dortmund hem niet ontslaat

9 november 2017 om 12:00

Na een veelbelovende start ligt Peter Bosz onder vuur bij Borussia Dortmund en dan zijn de Duitse media er vaak snel bij om het hoofd van een coach op het hakblok te leggen. Opvallend genoeg verdient Bosz nog al het vertrouwen van de pers en publiceert Sport Bild zelfs een artikel dat de voormalig Ajax-coach juist heel zeker is van zijn baan bij Dortmund. En wel om drie redenen.

Begin dit seizoen vertelde algemeen directeur Hans-Joachim Watzke al dat Bosz, wat er ook gebeurt, een baangarantie heeft voor dit seizoen. De trainer krijgt de tijd om te werken aan de stijl van zijn ploeg. Dit leek een inkoppertje omdat Dortmund in die tijd een geweldige start onder Bosz doormaakte, maar nu het veel minder gaat blijft de trainersdiscussie voor Watzke een overbodige. Na de 1-3 nederlaag tegen Bayern München afgelopen weekend stoorde de directeur zich meer aan de vragen over de toekomst van Bosz dan aan het verlies zelf. Watzke vindt dat hij niet achter zijn coach moet gaan staan omdat er intern helemaal geen discussie is over diens functioneren.

Van kenners en experts is er wel kritiek, zoals van Lothar Matthäus eerder deze week, maar de kranten zijn opvallend mild voor Bosz. Dat bewijst het artikel van Sport Bild nog maar eens. Daarin wordt opgesomd waarom er voor de trainer geen enkel vuiltje aan de lucht is in Dortmund. De redenen genoemd door het Duitse medium:

1. De leiding heeft de ploeg samengesteld - niet Bosz
Op het moment dat Bosz aangesteld werd als coach had Dortmund zijn spelersgroep al bijna rond. Een speciale versterking eiste hij niet in de voorbereiding. Ömer Toprak en Mo Dahoud waren wensen van voorganger Thomas Tuchel en de transfers van Dan-Axel Zagadou en Maximilian Philipp waren al in een vergevorderd stadium op het moment dat Bosz naar de club kwam. Zelfs de komst van Andriy Yarmolenko kwam niet uit de hoge hoed van Bosz: de Oekraïner stond al twee jaar op het verlanglijstje van sportdirecteur Michael Zorc.

Om de reden dat de hand van Bosz op de transfermarkt nog niet zichtbaar was, sluit Watzke ook niet uit dat de club in januari nog spelers gaat aantrekken. Inmiddels weet Bosz beter wat er nodig is om zijn speelstijl te laten slagen en kan Dortmund daar gericht naar op zoek. Twee mogelijke kandidaten zijn volgens Sport Bild Matthijs de Ligt en Kasper Dolberg van Bosz' oude club Ajax.

2. De rol van de bazen
Het falen van Bosz is het falen van Watzke en Zorc. Het ontslag van Tuchel, die net daarvoor de Duitse beker had gewonnen, zorgde voor veel kritiek op de leiding. Dat de opvolger na enkele maanden al onder vuur ligt, laat de druk op Watzke en Zorc ook toenemen. De discussie of het ontslag van de succesvolle Tuchel echt in het voordeel van de club was, zou bij een ontslag onmiddelijk opnieuw aanwakkeren.

Voor de aanstelling van Bosz had hij twee lange gesprekken met Watzke en Zorc over zijn filosofie. In die gesprekken raakten de twee clubmannen geïnspireerd en overtuigd van de denk- en werkwijze van Bosz. Een mindere fase is een ingecalculeerd risico: Watzke en Zorc weten waar de coach naartoe wil en geven hem de tijd. Ook toen Bosz aan het begin van het seizoen bijna te goed leek voor Dortmund, mede door een makkelijk openingsprogramma, temperden de twee bij iedere mogelijkhed de verwachting. Realisme viert hoogtij in Dortmund.

3. Het volledige vertrouwen van de spelersgroep
Toen Bosz begin juli de spelersgroep van Borussia Dortmund voor het eerst ontmoette, gaf hij er de voorkeur aan zijn filosofie te presenteren in plaats van zichzelf. Het kostte hem amper tien minuten om de spelers zijn ideeën over hoog verdedigen, agressieve 'Gegenpressing' en bliksemsnel spel in de omschakeling uit te leggen.

Bosz vertelde: "Het is voor ons allemaal een voorrecht om voor een club als Borussia Dortmund te spelen. We willen dominant voetballen ons eigen spel op de mat leggen." Dit lukte ook in de eerste fase van het seizoen. Maar na de 2-3 nederlaag tegen RB Leipzig halverwege oktober sprak Bosz met de spelers ook over de gevaren van zijn aanvallende systeem. Hij wilde wel gewoon doorgaan met deze speelwijze, zo liet hij aan het team weten. Niemand uitte zijn bezorgdheid en iedereen stond achter het plan van de coach."

Na de 1-3 nederlaag tegen Bayern München benadrukte speler Gonzalo Castro dit nog maar eens. "Het zou te gemakkelijk zijn om te zeggen dat het systeem de schuld is. Wij waren de boosdoeners." En niet de coach, aldus de Dortmund-spelers.