Bizar verhaal van Rutjes: Dat gaat buiten een trainer om hè. Dat is toch gek?

Bizar verhaal van Rutjes: "Dat gaat buiten een trainer om hè. Dat is toch gek?"

04-12-2017 23:53
19

Nathan Rutjes maakte in 2015 kennis met het leiderschap van aanvoerder Arjan Swinkels bij Roda JC. De middenvelder ervaarde tijdens de wedstrijden om promotie/degradatie iets bizars, toen het tegen FC Emmen helemaal mis dreigde te gaan.

"Wij speelden met Roda om promotie naar de Eredivisie", zegt Rutjes tegen Voetbal Inside. "Man, daar stond ineens een leider. We verloren van FC Emmen en je moet je voorstellen dat er iemand in de kleedkamer binnenkomt met een bord en zegt: en nu gaan jullie allemaal naar mij luisteren. Dat gaat buiten een trainer om hè. Dat is toch gek? Dat gebeurde een dag daarna. Hij zei: ik heb hier een bord neergezet en daar schrijven jullie allemaal op waarom jullie willen promoveren. Dan denk je: dat is toch niet bijzonder? Maar dat is het begin van leiderschap, vind ik."

"Vervolgens speelden we tegen NAC en kwamen we 1-0 achter", vervolgt Rutjes over de laatste horde die Roda moest nemen. "Toen haalde hij tijdens de wedstrijd iedereen bij elkaar. Hij maakte een rondo. Hij sprak de spelers toe, terwijl NAC gewoon stond te wachten. Bizar. Hij zei: we hebben nu één goal tegen. Dat is gebeurd en daar kunnen we niets meer aan veranderen. Nu gaan we géén goal meer tegenkrijgen. Wij gaan promoveren. Dat was echt waanzinnig. Dat vond ik zo mooi." Roda promoveerde uiteindelijk ten koste van NAC.

Rutjes kreeg de vraag wat hij op het bord van Swinkels heeft opgeschreven. "Ik was de eerste die opstond en schreef: De Kuip. Heel veel jongens hadden nog niet ervaren wat het is om in de Eredivisie te spelen. Ik schreef met koeienletters op: De Kuip."