PSG in de problemen: waarom de UEFA mogelijk ingrijpt na een krankzinnige zomer

  PSG in de problemen: waarom de UEFA mogelijk ingrijpt na een krankzinnige zomer

  donderdag 7 december 2017 om 15:45

  Omdat Paris Saint-Germain de financiële huishouding niet op orde heeft, dreigt de UEFA in het kader van Financial Fair Play (FFP) met sancties. Er bestaat zelfs een mogelijkheid dat PSG komend seizoen níet mag deelnemen aan de Champions League. Hoe zit het precies?

  Het Franse persbureau AFP pakte deze week groot uit met het bericht dat een afvaardiging van PSG zich donderdag moet melden op het UEFA-hoofdkantoor in Nyon. De Europese voetbalbond wil graag tekst en uitleg over de excessieve uitgaven die de Ligue 1-grootmacht in de zomer deed. FC Barcelona-ster Neymar kostte 222 miljoen euro en met AS Monaco werd een akkoord bereikt over de huur en koop van wonderkind Kylian Mbappé. Prijskaartje: dik 180 miljoen. Vraag is nu of de megalomane transferbusiness van PSG strookt met de regels van FFP.

  Sinds 2010 heeft de UEFA de zogenaamde Financial Fair Play-regels geïntroduceerd. Hoe zit dat ook al weer? Kort samengevat mogen profclubs in een bepaalde periode niet meer uitgeven dan zij verdienen. Ook is het niet toegestaan om meer dan zeventig procent van de omzet aan spelerskosten te betalen. Toont een onderzoek aan dat regels worden overtreden, dan heeft de UEFA de mogelijkheid om stevige boetes op te leggen en clubs te straffen met uitsluiting van Europees voetbal.

  80 miljoen euro
  Het gerenommeerde L'Equipe bestudeerde de cijfers van PSG en rekende voor dat het speeltje van Qatar Sports Investments over het seizoen 2017/18 zo'n 80 miljoen euro tekort komt. In september, toen de eerste berichten over de FFP-problemen van PSG naar buiten kwamen, deden de Parijzenaren nog alsof hun neus bloedt. ‘We hebben de commissie van Financial Fair Play op de hoogte gehouden van de transfers in deze zomer. En dat zijn we niet verplicht’, luidde de verklaring.

  Zo makkelijk komt de club er natuurlijk niet mee weg. Volgens Franse media krijgt PSG deze maand van de UEFA te horen dat er sancties volgen wanneer er geen manier wordt gevonden om het gat van 80 miljoen te dichten. Meevaller voor Les Parisiens: de winterse transfermarkt staat voor de deur. De kolossale, peperdure selectie van PSG biedt tal van mogelijkheden om geld in het laatje te krijgen.

  Diverse spelers van de ploeg van trainer Unai Emery staan nu in de etalage, of ze dat willen of niet. Doelman Kevin Trapp, international van Duitsland, zit al het gehele seizoen op de bank. Datzelfde geldt voor vleugelaanvaller Lucas Moura. De Braziliaan zou afgelopen zomer diverse clubs hebben afgewezen.

  RMC Sport weet dat paradepaardjes Angel Di Maria en Javier Pastore ook op de nominatie staan om verkocht te worden. Daarnaast zou Julian Draxler eventueel opgeofferd kunnen worden, mocht er een mooi bod komen uit Manchester of Londen. Dilemma voor PSG: betalen geïnteresseerde clubs de hoofdprijs nu het algemeen bekend is dat er verkocht moét worden?

  Merchandise en sponsors
  Met alléén spelers van de hand doen komt PSG er niet, zo heeft de club inmiddels te horen gekregen vanuit Nyon. Er zal op de burelen van de club meer moeten gebeuren om binnen de kaders van FFP te blijven. De UEFA verlangt van PSG dat er op het vlak van van sponsoring, televisiegelden en ticketverkoop progressie wordt geboekt. Er zal bovendien zéér kritisch worden gekeken naar de banden en de contracten met topsponsor Emirates.

  Juist door vedettes en toekomstige wereldsterren als Neymar en Mbappé naar Parijs te halen, verwacht de leiding van PSG dat de club in de komende jaren alleenheerser wordt in de Ligue 1. Méér televisiegeld, méér fans en méér inkomsten uit merchandising is dan het logische gevolg. Het winnen van de Champions League, de Heilige Graal voor de eigenaren uit Qatar, moet ervoor zorgen dat PSG ook in de rest van Europa en de wereld meer allure krijgt.

  Met het regelen van betere sponsorcontracten is PSG inmiddels druk bezig. Er zou inmiddels onderhandeld worden met Nike. De huidige deal tussen het Amerikaanse concern en de Franse grootmacht levert PSG nu zo'n 25 miljoen euro per jaar op. Dat moet 60 miljoen per seizoen worden. Ook Nike heeft er natuurlijk baat bij dat PSG actief blijft in Europa.


  Wassen neus
  Het onderzoek van de CFCB, het controlerend orgaan van de UEFA, is waarschijnlijk in februari afgerond, schrijven Franse media. Primera Division-voorzitter Javier Tebas gooide onlangs al olie op het vuur door te stellen dat hij een klacht indient bij de Europese Unie wanneer PSG níet wordt aangepakt door de voetbalbond.

  In de komende maanden zal blijken of de UEFA bereid is z'n spierenballen te tonen en of – zo schrijven kritische journalisten – FFP eigenlijk geen wassen neus is. PSG zou niet de eerste club zijn die het op een financieel akkoordje gooit met de bobo's op de Zwitserse burelen. Onder meer Internazionale, Manchester City en AS Monaco deden dat de afgelopen jaren ook al.

  De ontwikkelingen rond AC Milan kunnen een teken aan de wand zijn voor PSG. Milan gaf in de zomer 200 miljoen euro uit aan versterkingen en kreeg direct een FFP-onderzoek aan de broek. Dit seizoen lijkt de gevallen Serie A-grootmacht af te stevenen op een verlies van liefst 140 miljoen euro.

  Directeur Marco Fassone overhandigde volgens La Gazzetta dello Sport een businessplan van 150 pagina's aan de UEFA-top, waarin hij wilde aantonen dat Milan de financiën keurig op orde heeft en binnen afzienbare tijd break-even zal draaien. Door het voorstel van Fassone ging een dikke streep; volgens Italiaanse media is de kans vrij groot dat de Rossoneri komend seizoen worden uitgesloten van Europees voetbal. Neymar en co. zijn gewaarschuwd. 

  Poll

  Gaat PSG binnen drie jaar de Champions League winnen?

  (892 stemmen)

  Plaats een reactie

  diekertjedap +4346
  donderdag 7 december 2017 om 15:47
  dan doen ze toch hetzelfde als in barcelona en madrid en vragen ze een lening aan?
  Vind ik leuk
  SjakieNYC +96
  donderdag 7 december 2017 om 17:10
  Of ze bestellen even patatje op de hoek....wat net zoveel te maken heeft met FFP als een lening....het gaat om inkomsten VS uitgaven. Daar heeft een lening in principe niks mee te maken. Dat is alleen het middel om het gat te dichten (net zoals een donatie van een suikeroom)
  Vind ik leuk
  diekertjedap +4346
  donderdag 7 december 2017 om 17:40
  dus? als je dus bij een bank moet gaan lenen betekend dat volgens mij dat je meer hebt uitgegeven dat er binnenkomt? dus heb je minder inkomsten dan uitgaven.
  [Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 om 17:40]
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 19:02
  Leg dat domme antwoord eens uit, wie leent waar en wanneer?
  Vind ik leuk
  power +5639
  donderdag 7 december 2017 om 15:53
  ahahah
  [Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 om 15:58]
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 15:56
  Misschien moet Blatter even naar de boeken kijken bij PSG? Tegen een kleine vergoeding en wat consumptiebonnen maakt hij het wel in orde.
  Vind ik leuk
  power +5639
  donderdag 7 december 2017 om 16:01
  Platini kan dat ook heel goed, ik zou allebei laten doen
  [Reactie gewijzigd op donderdag 7 december 2017 om 16:09]
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 16:52
  Die bedragen van tegenwoordig, vroeger speelden spelers bij clubs voor een sportieve uitdaging. Maar nu
  Vind ik leuk
  Aziz Damsco +1934
  donderdag 7 december 2017 om 16:57
  geld is ook een uitdaging. als je maar goed bent in je beroep! en geen streken heb. vroeger was alles beter zeker mee eens!
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 19:02
  een voetballer stopt voor zijn 40e,wij moeten doorwerken tot of 75e
  Vind ik leuk
  Dordtenees +1019
  donderdag 7 december 2017 om 17:01
  Bij Milan zijn ze wel heel stellig en PSG misschien aanpakken?
  Vind ik leuk
  Guust +5583
  donderdag 7 december 2017 om 18:01
  Dat dit nog onderzocht moet worden, dat is nog het ergste van alles.
  Vind ik leuk
  Obl93 +2260
  donderdag 7 december 2017 om 18:23
  Hier kunnen we met zijn allen niets over zeggen, tenzij er een VP bezoeker hier inzicht heeft in de boekhouding van PSG?
  Vind ik leuk
  Sideburnn +2714
  donderdag 7 december 2017 om 19:04
  Ik gok erop dat die grote jongens de dans gaan ontspringen....
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 19:06
  PSG heeft circa 150 miljoen meer uitgegeven dan zou mogen, ook de 72 miljoen aan de Spaanse fiscus telt mee.

  Dat een land een club sponsort is al verboden maar de UEFA zit niet te wachten om PSG uit te sluiten van Europees voetbal en dit zou ook hypocriet zijn omdat ze juist dit soort zaken zelf in de hand werken, alles draait immers om geld.

  Een club wint de CL niet meer maar de club eigenaar wint waardoor kleinere landen zoals België, Nederland en Portugal nooit meer de CL zullen winnen omdat de clubs structureel te weinig inkomsten hebben.
  Vind ik leuk
  Nick Kools +12702
  donderdag 7 december 2017 om 19:59
  Mag hopen dat ze volgend jaar uitgesloten worden :)
  Vind ik leuk
  donderdag 7 december 2017 om 20:51
  Ja waarom niet psg is een goede team
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws

  PSG in de problemen: waarom de UEFA mogelijk ingrijpt na een krankzinnige zomer