Utrecht-pechvogel Nesu helpt jonge lotgenoten: 'Ben eigenlijk vooral de mascotte'

Utrecht-pechvogel Nesu helpt jonge lotgenoten: 'Ben eigenlijk vooral de mascotte'

11-12-2017 19:17
8

Mihai Nesu gaat al ruim zes jaar lang in een rolstoel door het leven. De onfortuinlijke Roemeen liep in het voorjaar van 2011 een dwarslaesie op tijdens de training van zijn toenmalige club FC Utrecht. Inmiddels zet Nesu zich in voor gehandicapte kinderen in zijn thuisland.

De voormalig linksback is nog steeds twee uur per dag bezig met lichamelijke oefeningen, laat hij weten aan Voetbal International. "Die therapie moet ik blijven volgen om achteruitgang tegen te gaan. Als ik niet dagelijks hard blijf werken aan mijn lichaam, worden mijn spieren zwakker en dat gaat ten koste van mijn gezondheid. Het is hard werken, maar geeft ook een hoop voldoening. De fysieke arbeid is een vast onderdeel van mijn dagelijkse routine."

Enkele jaren terug richtte hij de Mihai Nesu Foundation op, die een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen in Roemenië oprichtte. Het leverde Nesu de FIFPro Merit Award op, maar de inmiddels 34-jarige Roemeen weigert zichzelf als held te zien. "Het echte werk wordt gedaan door de specialisten die hier rondlopen. Die doen het geweldig. Zelf ben ik eigenlijk vooral de mascotte. Het geeft mij zó veel kracht en plezier om deze kinderen te helpen."

Nesu en zijn stichting kunnen dit echter alleen vol blijven houden, wanneer er donaties worden gedaan. "Zolang mensen zien dat we hier goed werk verrichten, zullen ze geld blijven geven. Dat hebben we hard nodig, want we geven als stichting zo'n zevenduizend euro per maand uit, terwijl er niks binnenkomt, behalve giften. Het is voor de stichting mooi dat we dit kunnen doen, maar we kunnen het niet alleen. Zeker als we willen doorgroeien, zijn nóg betere faciliteiten nodig. Daar hebben we op dit moment geen geld voor."

Lees ook: "Ik ben zo trots op Nesu: hoe hij zijn leven na het ongeluk heeft opgepakt"