To do-lijstje van Van Geel: winters dilemma met Diks, jacht op nieuwe spits

To do-lijstje van Van Geel: winters dilemma met Diks, jacht op nieuwe spits

16-12-2017 14:15
16

Met de transferperiode in aantocht worden ook de kantoordagen voor de technisch directeuren weer langer. Wat staat er allemaal op het to do-lijstje van de transfermannen van de traditionele topclubs richting januari én het nieuwe seizoen? Vandaag die van Martin van Geel (Feyenoord).

Met een kansloze Champions League-campagne en een zesde plek in de Eredivisie is het veilig om te stellen dat Feyenoord de meeste behoefte heeft aan actie in de winter. Van Geel moet samen met trainer Giovanni van Bronckhorst vaststellen wat er ontbreekt in dit Feyenoord en wat er moet komen om niet in de tweede seizoenshelft zo aan te modderen als voor de winterstop. Maar ook richting het nieuwe seizoen moeten er veel kwesties besproken worden in het kantoortje van Van Geel.

De winterstop: directe versterking
Een directe versterking, daar ligt nu de prioriteit bij Feyenoord. De Rotterdammers hebben een prima selectie, maar het ontbreekt aan één belangrijke factor: creativiteit op het middenveld. De huidige middenlinie Sofyan Amrabat-Karim El Ahmadi-Tonny Vilhena is in staat om zelf nauwelijks te scoren, maar erger: er komt ook geen beslissende pass vanuit het middenveld. Jens Toornstra heeft nog de meeste creativiteit in zijn tenen, maar is dit seizoen uit vorm en de laatste weken vaak bankzitter.

Nu is dat zo makkelijk nog niet: in de winterstop een creatieve middenvelder vinden die Feyenoord beter kan maken. Veel spelers mogen in de winter niet weg of willen zelf het seizoen bij hun club afmaken. Voorlopig dienen er zich twee opties aan: Zakaria Labyad, de spelmaker van FC Utrecht die heeft aangegeven de stap omhoog te willen zetten. En Simon Gustafson, die verhuurd is aan Roda JC maar door Feyenoord teruggehaald kan worden in de winterstop.

Wat te doen met Diks
Naar de centrale verdediging hoeft Feyenoord als het een beetje meezit niet meer te kijken. Daar lagen tijdens de eerste seizoenshelft wel de grote problemen, maar door de aanstaande terugkeer van Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin in januari gaat er een luxe situatie ontstaan voor Van Bronckhorst.

De kwestie Diks is ingewikkelder. De huurling van Fiorentina heeft dit seizoen wanneer hij de kans krijgt keer op keer aangetoond dat hij geen versterking is voor Feyenoord. Sterker, Diks is meer een bron van onrust. Heeft het nog zin om de rechtsback de rest van het seizoen in Rotterdam te houden? Mocht er zich een buitenkansje voordoen en Feyenoord vindt een rechtsback waar het wel toekomst in ziet, dan is het terugsturen van Diks naar Florence waarschijnlijk de beste keuze voor iedereen.

Aflopende contracten
Richting het nieuwe seizoen moet Van Geel beslissen over twee spelers wiens contracten in de zomer aflopen: Michiel Kramer en Miquel Nelom. Beiden zijn geen basisspelers en worden al langer in verband gebracht met een vertrek. De rol van Kramer in Rotterdam lijkt uitgespeeld: hij komt zelfs bij een blessure van Nicolai Jörgensen niet meer in aanmerking voor een basisplaats. Nelom, die voig jaar al flirtte met een transfer naar het buitenland, wordt alleen bij noodgevallen ingezet. Als zij in de winterstop niet verkocht worden, zullen ze hoogstwaarschijnlijk in de zomer gratis de deur uitwandelen.

Van Beek en Malacia
Kijken we naar 2019, dan valt op dat het contract van Sven van Beek bijna het laatste jaar ingaat. De verdediger laat zien een uitstekende kracht voor Feyenoord te zijn en de Rotterdamse club zal hem niet in de zomer van 2018 willen verkopen, dus is een contractverlenging hard nodig. Door het langer vastleggen van Van Beek en de aanwezigheid van Jerry St. Juste kan Feyenoord ook gaan doorselecteren in de defensie. Eric Botteghin wordt bijna wekelijks in verband gebracht met een terugkeer naar Brazilië en zijn vertrek zou met de huidige selectie eenvoudig kunnen worden opgevangen.

Ook de verbintenis van de kersverse debutant Tyrell Malacia loopt in 2019 af. Voor Van Geel hoog tijd om met Malacia om de tafel te gaan zitten. Daarmee kan de technisch directeur twee vliegen in één klap slaan: én het talent wordt behouden en hij hoeft niet op zoek naar een opvolger van Nelom.

Nieuwe spits
Van Geel moet wél scouten voor een nieuwe spits, zo veel is wel duidelijk. Kramer zal vertrekken en was al geen geschikte stand-in van Jörgensen. Wil Feyenoord op meerdere fronten meestrijden, dan is een back-up voor de Deense spits noodzakelijk. Er moet dus een nieuwe spits komen naar Rotterdam, in de zomer of misschien zelfs al in de winterstop.

Lees ook
To do-lijstje van Overmars: Ziyech-vervanger, één winteraankoop en één verkoop
De transferperiode komt eraan: het to do-lijstje van Marcel Brands