PSV rekent snel af met ADO, zet Ajax en AZ op acht punten en is winterkampioen

16-12-2017 21:35
130

Het gat tussen PSV en achtervolgers Ajax en AZ is na zaterdagavond weer acht punten. In Eindhoven won de koploper met groots gemak van ADO Den Haag: 3-0. Die stand was bij rust al bereikt. Omdat volgende week de laatste speelronde van 2017 op het programma staat, mag PSV zich nu winterkampioen noemen.

Binnen zeven minuten had ADO-goalie Robbert Zwinkels al twee keer moeten vissen in het Philips Stadion. Op aangeven van vleugelverdediger Santiago Arias schoot Luuk de Jong in de vijfde minuut knap raak. Niet veel later was het wéér raak voor de targetman. ADO-verdediger Nick Kuipers wilde de bal uit zijn strafschopgebied wegwerken, maar schoot keihard tegen De Jong aan. De bal vloog pardoes het doel in.

Omdat topscorer Hirving Lozano zijn dag niet had - hij miste twee opgelegde kansen - bleef het lang 2-0 voor PSV. De derde goal viel nog wel voor rust. Scheidsrechter Björn Kuipers legde de bal op de stip na een overtreding op Steven Bergwijn. Marco van Ginkel schoot binnen. De captain van PSV staat nu al op tien goals, net zo veel als Lozano. De twee PSV'ers zijn met dat aantal de topscorers van de Eredivisie.

Na de pauze was het vooral PSV dat de klok sloeg. Met name Lozano verprutste een paar prima mogelijkheden. ADO eindigde de wedstrijd met tien man, omdat Thomas Meissner in de slotfase zijn tweede gele kaart kreeg. Met een man meer slaagde PSV er niet meer in om de score op te voeren. Nicolas Isimat-Mirin raakte nog wel de paal.

PSV heeft nu 43 punten uit 16 duels. AZ en Ajax, beide op 35 punten, spelen zondag tegen elkaar in Alkmaar.