Ajax-'plaaggeest' lacht: 'Zelfs die wedstrijden werden niet gewonnen door ze'

Ajax-'plaaggeest' lacht: 'Zelfs die wedstrijden werden niet gewonnen door ze'

11-01-2018 07:09
36

Bas Nijhuis moet lachen om het feit dat Ajax minder punten pakt in wedstrijden waarin hij de scheidsrechter is. De arbiter werd ermee geconfronteerd in Zeist, waar het scheidsrechterskorps bij elkaar was om iedereen op scherp te zetten voor de tweede seizoenshelft.

"Het is een periode zó erg geweest, dat ik wedstrijden van Ajax kreeg toebedeeld tegen mindere tegenstanders en die zelfs niet werden gewonnen", zegt Nijhuis in gesprek met Telesport. Namens De Telegraaf volgde Journalistiek-student Ralf Crutzen de verrichtingen van de Nederlandse scheidsrechters. De afgelopen vijf jaar floot Nijhuis Ajax negentien keer, waarin de Amsterdammers gemiddeld 1,42 punt pakte. Dat is veel minder dan het normale gemiddelde van 2,23.

Wat Nijhuis met Ajax heeft, heeft Kevin Blom met Feyenoord. Onder zijn leiding presteren de Rotterdammers juist veel minder. "Ik kom precies uit een omgeving (Gouda, red.) waar veel mensen Feyenoord-minded zijn. Zie je wel, kreeg ik direct van hun te horen. Neem je de resultaten van Feyenoord onder mijn leiding over mijn hele vijftienjarige carrière dan hadden de verhoudingen dichter bij het gemiddelde gelegen. In het begin fluit je vaak de topclubs tegen de mindere tegenstanders. Later krijg je grote- en topduels."