Stam onder vuur in Engeland: Ze zijn er klaar mee en willen dat hij vertrekt

Stam onder vuur in Engeland: "Ze zijn er klaar mee en willen dat hij vertrekt"

05-02-2018 12:30
19

Op 29 mei 2017 was Jaap Stam met Reading één penalty verwijderd van een sensationele promotie naar de Premier League. Ruim acht maanden later moet de Nederlander volgens Engelse media vrezen voor zijn baan. Wat is er misgegaan dit seizoen? VoetbalPrimeur spreekt met Jonathan Low, verslaggever van het lokale Get Reading.

Reading heeft een dramatische week achter de rug met uitschakeling in de FA Cup en een pijnlijke competitienederlaag tegen Millwall. In Engeland weten ze het zeker: Stam is aan zijn laatste dagen bezig bij de nummer achttien van het Championship, hoewel dit later weer werd ontkend. Duidelijk is dat het niet goed gaat met Stam, die bij Reading gezelschap heeft van zes Nederlanders: spelers Joey van den Berg, Roy Beerens en Pelle Clement, assistenten Andries Ulderink en Saïd Bakkati en technisch directeur Brian Tevreden.

Wat is er gebeurd met Reading?
"Het is al het hele seizoen niet best. Stam heeft Reading om verschillende redenen nooit echt aan de praat gekregen en het lijkt erop dat het één grote struggle blijft tot de zomer. Ze hebben pech gehad met blessures van sleutelspelers als Yann Kermorgant en John Swift, maar het zelfvertrouwen is ook tot het nulpunt gedaald. Aan de bal is het shaky en verdedigend maken ze veel fouten. Stam heeft geen spits gehaald, dus ze hebben ook een gebrek aan goals."

Hoe denken de Reading-fans over Stam?
"Veel supporters, zeker op social media, hebben zich tegen hem gekeerd. De mensen die bereid zijn hun steun uit te spreken, zijn echt op één hand te tellen. In een paar wedstrijden zijn Stam en de spelers uitgejouwd, waaronder zaterdag na de 2-0 nederlaag tegen Millwall. De fans vinden dat Stam z'n langste tijd heeft gehad en er verandering nodig is, anders is degradatie een serieuze optie. Veel mensen storen zich aan het feit dat Stam nooit verantwoordelijkheid neemt na nederlagen."

"Persoonlijk leef ik met hem mee. Stam heeft een tijdje weinig kunnen doen door blessures en hij kreeg van Tevreden ook niet de spelers die hij graag wilde hebben. Toch heeft hij het grootste deel van de selectie zelf samengesteld. Stam is vooral slachtoffer van zijn eigen succes. Hij is in juni 2016 voor drie seizoenen aangesteld, maar heeft Reading vorig seizoen boven zijn stand laten leven en heeft daar nu last van."

Voelt Stam de druk?
"Hij zegt van niet, maar het kan bijna niet anders dat hij onrustig is. De kans dat hij zelf opstapt is klein, want hij kan goed tegen kritiek, maar zelfs hij moet denken dat de rek eruit is bij Reading. Veel fans zijn er klaar mee en willen dat Stam vertrekt. Hij zal niet toegeven dat hij onder druk staat en in het bestuur lijkt het ook rustig, maar de buitenwacht zaagt aan zijn stoelpoten."

Hoe gaat het met de andere Nederlanders?
"Roy Beerens heeft een teleurstellende periode achter de rug en is zoals je weet teruggekeerd naar Nederland (Vitesse, red.). Joey van den Berg is het synoniem voor wisselvalligheid: de ene keer is hij fantastisch, maar dan speelt hij weer drie slechte wedstrijden. Zijn passing laat hem vaak in de steek. Pelle Clement komt nauwelijks in het stuk voor. Niemand weet precies wat zijn beste positie is. Hopelijk krijgen we dit seizoen nog wat van hem te zien."

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)