'Ik weet dat hij verveeld raakt bij Ajax als hij geen uitdaging heeft'

'Ik weet dat hij verveeld raakt bij Ajax als hij geen uitdaging heeft'

15-02-2018 07:43
30

De ontwikkeling van Justin Kluivert blijft niet onopgemerkt in Engeland. Sky Sports wijdt donderdag een groot artikel aan de achttienjarige revelatie van Ajax en heeft naar Nederland gebeld om alles over hem te weten te komen.

"Hij heeft zich erg goed ontwikkeld", zegt voormalig hoofd talentontwikkeling Ruben Jongkind tegen Sky Sports. "Hij is een speler die uitdaging nodig heeft. Ik weet dat hij verveeld raakt als hij geen uitdaging heeft. Ik heb altijd van zijn karakter gehouden, omdat hij niet iemand is die graag te horen krijgt wat hij moet doen. Hij doet het op zijn eigen manier en dat is goed. Het is aan de trainer (Erik ten Hag, red.) om zijn kwaliteiten te gebruiken en hem genoeg uitdagingen te bieden zodat hij zich kan verbeteren."

"Ik begon met hem te werken toen hij negen of tien was. Toen was hij al erg getalenteerd en een goede dribbelaar", zegt Jongkind. "Maar hij werd bij Ajax onder vijftien best laat volwassen, dus hebben Wim Jonk (voormalig hoofd jeugdopleidingen, red.) en ik de trainers overtuigd om hem in het elftal te zetten, ondanks dat ze hem er te vaak buiten wilden laten. Zijn spel was iets te voorspelbaar, dus daar hebben we met een individueel plan hard aan gewerkt."

Jongkind zegt dat Kluivert flink werd aangepakt. "Hij moest op links, rechts en op het middenveld spelen. We hebben hem een zwaar fysiek programma gegeven, opgesteld door onze prestatiecoach, om hem helpen te begrijpen wat het inhoudt om een profvoetballer te zijn."