Pleidooi voor wijzigen regels: 'Nu kan het zelfs van invloed zijn op de titelrace'

20 februari om 07:10

Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar gaat vrijuit na een elleboog, terwijl PSV'er Hirving Lozano voor een schorsing moet vrezen. Oneerlijk, vindt ex-topscheidsrechter Mario van der Ende, die pleit voor het aanpassen van de regels.

Huntelaar hoeft zich geen zorgen te maken, omdat scheidsrechter Kevin Blom bij de aanklager bevestigde de actie te hebben waargenomen. Een vooronderzoek is daardoor niet meer mogelijk. Van der Ende vindt dat die regel snel op de schop moet. "Want het is niet meer uit te leggen", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "De momenten van zondag blijven hangen. En dat gebeurt te vaak. Nu kan het zelfs van invloed zijn op de titelrace. Het is oneerlijk en dat moet veranderen."

Ook na beoordeling door de scheidsrechter zou de aanklager aan het werk moeten kunnen, als de specifieke situatie daarom vraagt, meent Van der Ende. "Zoals bij Huntelaar dus. Want het is op basis van de beelden kraakhelder dat hij een rode kaart had moeten krijgen. Net zoals Lozano die terecht kreeg. Blom heeft de situatie nooit goed kunnen zien en fluit dus op suggestie."

Van der Ende ziet desondanks complicaties. "Bij zo'n verandering heb je wel met ethische en praktische zaken te maken. Ik bedoel: bij Ajax hangen meer camera's dan bij pakweg Helmond Sport."