'Makkelie zet Gudde klem en krijgt 5000 euro na commotie over lening'

24 februari om 12:19

De KNVB heeft Danny Makkelie 5000 euro moeten betalen voor de commotie rond de lening die hij afsloot bij Jaap Uilenberg. Dat onthult het NRC Handelsblad in een reconstructie.

Makkelie kwam vlak voor de winterstop negatief in het nieuws door een publicatie in De Telegraaf over een lening van tienduizenden euro's die hij afsloot bij zijn coach én vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA, Uilenberg. De KNVB lichtte de UEFA in en verbrak de coachrelatie. Maar algemeen directeur Eric Gudde liet het daar niet bij en besloot Makkelie - tegen het advies van collega's in - voor drie duels te schorsen.

Voor Makkelie was dat een financiële klap. Hij zou twee wedstrijden fluiten en één duel als videoref fungeren, wat op een totaalbedrag aan wedstrijdpremies van 5000 euro zou uitkomen. De arbiter nam een advocaat in de arm en wees de KNVB erop dat er nergens in de regels staat dat geld lenen bij een coach verboden is. Makkelie dreigde met een gang naar de rechter.

Gudde besefte dat de KNVB juridisch zwak staat vanwege de ontbrekende regelgeving en besloot de arbiter uit te nodigen voor een gesprek. Daarin vertelde hij dat alle maatregelen worden teruggedraaid. Makkelie mag Uilenberg dus weer als coach gebruiken en ontving vijfduizend euro van de KNVB voor de gemiste duels. Ondertussen had de bond ook al de vervanger van Makkelie moeten uitbetalen.

Lees hier de volledige reconstructie van het NRC