Eerste werkdag Brands: grote Everton-schoonmaak, drie posities hebben prio

Eerste werkdag Brands: grote Everton-schoonmaak, drie posities hebben prio

01-06-2018 12:00
16

Het is 1 juni en dus is Marcel Brands officieel begonnen als director of football bij Everton. Met een vermeend transferbudget van 100+ miljoen euro kan hij veel kanten op, maar het aankoopbeleid is zéker niet zijn enige taak op Goodison Park. VoetbalPrimeur checkt alvast het to do-lijstje van Brands.

Nog vóór zijn officiële start als Everton-directeur kon Brands zijn eerste taak afvinken. Marco Silva werd donderdag gepresenteerd als nieuwe manager. De Portugese coach, die eerder aan het roer stond bij Estoril, Sporting Portugal, Olympiakos, Hull City en Watford, moet voor nieuwe successen zorgen bij Everton. Brands ziet in Silva een manager die attractief, aanvallend voetbal kan spelen en oog heeft voor de jeugd. Wat staat er verder op het programma voor Brands?

Taak 1: Everton-selectie trimmen
Als er afgelopen seizoen één ding duidelijk is geworden, dan is het dat Everton een ongebalanceerde selectie heeft. Door het falende aankoopbeleid van Brands' voorganger Steve Walsh, zit de club met een groot aantal spelers die zoeken naar hun vorm en op dit moment niet in aanmerking komen voor een basisplaats. Hou je vast: Everton gaf afgelopen zomer 204 miljoen euro uit aan versterkingen. Alleen Jordan Pickford (28,5 miljoen) voldeed.

Het is duidelijk dat Brands het mes in de Everton-selectie moet zetten. Om twee redenen: het dode hout dient verwijderd te worden én het vertrek van een aantal grootverdieners levert meer budget op. Dat Everton afgelopen seizoen liefst 39 verschillende spelers gebruikte in alle competities, zegt wat dat betreft voldoende. Eerst moet er een grote schoonmaak plaatsvinden op Goodison Park, ook omdat Everton komend seizoen niet in Europa speelt en dus met een kleinere selectie verder kan.

Taak 2: potentiële aanwinsten identificeren
Het zoeken naar versterkingen is een kolfje naar de hand van Brands. Bij PSV maakte hij indruk door onder meer Dries Mertens, Kevin Strootman, Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Davy Pröpper, Andrés Guardado en Hirving Lozano naar Eindhoven te halen. Toch kan Brands zijn borst natmaken. In Engeland worden véél hogere bedragen gevraagd, vooral voor spelers die zijn opgeleid door een Premier League-club. Brands zal moeten dealen met de opgeblazen transfermarkt.

Taak 3: nieuwe verdediger halen
Everton stond onder David Moyes bekend om zijn sterke verdediging. Zo kregen The Toffees in het seizoen 2013/2014 slechts 39 tegengoals in 38 wedstrijden. Inmiddels is het een ander verhaal. Roberto Martinez, Ronald Koeman, David Unsworth en Sam Allardyce hebben allemaal te maken gehad met een lekkende defensie, waardoor hun verblijf op Goodison Park sneller dan gedacht ten einde kwam. De komst van nieuwe verdedigers zal voor Brands prioriteit hebben.

Wie komen daarvoor in aanmerking? Everton is in elk geval op zoek naar een nieuwe linksback, omdat Leighton Baines flirt met een transfer naar de Verenigde Staten en Mason Holgate nog steeds geen onbetwiste basisspeler is. Patrick van Aanholt zou één van de opties zijn. Daarnaast zullen de Everton-fans hopen op de komst van een nieuwe centrale verdediger. Michael Keane, die afgelopen zomer voor 28,5 miljoen euro overkwam van Burnley, stelde in zijn eerste seizoen zwaar teleur.

Taak 4: doelpunten inkopen
Door het vertrek van Romelu Lukaku naar Manchester United zit Everton met een groot probleem: de peperdure selectie ontbeert een scorende spits. In de winterse transferperiode kwam Cenk Tosun weliswaar naar Goodison Park, maar een extra doelpuntenmaker zou geen overbodige luxe zijn. Vorig jaar stond Olivier Giroud op het punt de overstap te maken naar Everton, maar de Fransman bedacht zich en besloot in Londen te blijven wonen. Brands zal inmiddels begonnen zijn aan de zoektocht naar een adequate vervanger van Lukaku.

Een ander hoofdpijndossier voor Everton is de keuze voor een nummer 10. De Premier League-club zorgde afgelopen zomer voor gefronste wenkbrauwen door met Gylfi Sigurdsson, Davy Klaassen én Wayne Rooney drie aanvallende middenvelders te strikken. Sigurdsson speelde ondanks zijn torenhoge prijskaartje (49 miljoen) het grootste deel van het seizoen aan de zijkant. Daarnaast lijkt Rooney naar DC United te vertrekken en kwam Klaassen hélemaal niet aan de bak. Wellicht kan de oud-Ajacied alsnog zijn kans grijpen na de komst van landgenoot Brands.