WK-etalage: deze Eredivisie-spelers zien we volgend seizoen mogelijk niet terug

WK-etalage: deze Eredivisie-spelers zien we volgend seizoen mogelijk niet terug

07-06-2018 17:00
16

Hoewel Oranje op het eindtoernooi ontbreekt, zijn er toch nog vijftien Eredivisie-spelers die op het WK in Rusland in actie komen. Dat Hakim Ziyech Ajax gaat verlaten, is zo goed als zeker, en ook Santiago Arias (PSV) lijkt zijn laatste Eredivisie-duel gespeeld te hebben. Maar welke spelers zouden nog meer hun laatste wedstrijd in Nederland kunnen hebben gespeeld? 

Het zou niet voor het eerst zijn dat een speler zich op het mondiale eindtoernooi in de kijker weet te spelen. Wat te denken van Daley Blind, die na een uitstekend WK 2014 een overgang van Ajax naar Manchester United verdiende? VoetbalPrimeur licht een aantal kanshebbers op een zomers vertrek uit.

Nicolas Tagliafico (Ajax)
Tagliafico kwam in de winter over van Independiente en was direct een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax. Niet bepaald technisch verfijnd, maar wel bikkelhard in de duels en iemand die de kunst van het verdedigen verstaat.

Met zijn transfer heeft de back zich bovendien een plekje verschaft in de Argentijnse selectie van Jorge Sampaoli. Voor zijn transfer naar Ajax bleef het voor Tagliafico bij één interland, inmiddels staat de teller op vier. De Argentijnse bondscoach is zéér te spreken over de verrichtingen van de Ajacied en omschreef hem als een speler 'die zich kan wapenen tegen moeilijk voetbal'.

En daarmee is het niet uitgesloten dat Tagliafico in Rusland een basisplaats krijgt toebedeeld bij Argentinië, dat als één van de WK-outsiders wordt gerekend. Mocht de back erin slagen de goede lijn bij Ajax door te trekken en zijn klasse ook in Rusland etaleren, zal er ongetwijfeld interesse komen. Tagliafico is echter pas een half jaar in dienst van de Amsterdammers, dus het lijkt niet erg waarschijnlijk dat hij Ajax deze zomer alweer de rug toe zal keren. Met een contract tot medio 2022 zal een eventueel geïnteresseerde club in ieder geval diep in de buidel moeten tasten.

Kans op vertrek: 20%

Karim El Ahmadi (Feyenoord)

Heeft nog een éénjarig contract en gezien zijn leeftijd (33) moet El Ahmadi vertrekken als hij nog een avontuur in het buitenland ambieert. De Marokkaan speelde al eens op huurbasis in de Verenigde Arabische Emiraten (bij Al-Ahli) en stond twee seizoen onder contract bij Aston Villa. De middenvelder erkende zelf al er nog niet zeker van te zijn dat hij volgend jaar in Rotterdam-Zuid voetbalt.

Normaal gesproken zal El Ahmadi in de basisopstelling van Marokko verschijnen. In een poule met Spanje en Portugal zal het voor de ploeg van bondscoach Hervé Renard lastig worden om de groep te overleven, maar onmogelijk is het niet. Als El Ahmadi zich weet te onderscheiden als leider op het middenveld en Marokko een ronde verder weet te brengen, zal de interesse vanzelf volgen. El Ahmadi is met zijn 33 jaar al wel aardig op leeftijd en zal niet alleen voor zijn voetballende kwaliteiten, maar ook voor zijn ervaring worden aangetrokken. Of het uiteindelijk een ploeg in Europa wordt of dat hij opnieuw een financieel aantrekkelijk avontuur in de zandbak aangaat, is nog even afwachten. Of zien we de spelmaker volgend jaar gewoon terug in de Kuip?

Kans op vertrek: 50%

Nicolai Jørgensen (Denemarken)
Als het aan Nicolai Jörgensen ligt speelt hij na de zomer niet meer in de Kuip. In de winterstop zag de 27-jarige Deen, tot zijn grote teleurstelling, een overgang naar Newcastle United afketsen. De komende transferperiode moet het alsnog gaan lukken. 

Op het WK zal Jörgensen voor de doelpunten moeten gaan zorgen voor Denemarken. In een groep met Frankrijk, Australië en Peru moet het voor de Feyenoorder mogelijk zijn om zijn doelpunteninstinct te tonen. Mocht zich dan opnieuw een club voor hem melden in Rotterdam-Zuid is de kans groot dat Feyenoord dit keer wel meewerkt. Toch zal Jörgensen niet voor een habbekrats worden verpatst. De Deen staat namelijk nog tot medio 2021 onder contract en is belangrijk voor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst.   

Kans op vertrek: 65%

Hirving Lozano
Hij mag gerust als de beste aankoop van PSV van vorige zomer worden bestempeld. Hirving Lozano kwam in 2017 voor acht miljoen euro over van het Mexicaanse CF Pachuca, maar bleek al snel zijn transfersom meer dan waard. In zijn eerste seizoen in Eindhoven was Lozano in 34 wedstrijden goed voor negentien doelpunten en elf assists (competitie en beker). De talentvolle linksbuiten had daarmee een belangrijk aandeel in het kampioenschap van PSV.

Lozano liet regelmatig zien een speler met exceptionele kwaliteiten te zijn. Al na zijn eerste seizoen in Nederland stromen de geruchten binnen over een mogelijke overstap. Het is goed mogelijk dat Lozano zijn eerste èn laatste seizoen in de Eredivisie heeft gespeeld. En dan moet het WK nog beginnen. Daar kan de aanvaller namelijk zijn status als groot talent extra kracht bijzetten.

Sinds zijn interlanddebuut in 2016 kwam Chucky al tot 26 interlands, waarin hij zeven keer trefzeker was. In de Mexicaanse ploeg van Juan Carlos Osorio lijkt Lozano een zekerheidje, al krijgt hij van de coach af en toe wat kritiek op zijn iets te temperamentvolle karakter. De kans dat Lozano vertrekt is al aanwezig, maar met een goed WK lijkt de aanvaller, nog tot medio 2023 onder contract, helemaal onhoudbaar.

Kans op vertrek: 65%

Alireza Jahanbakhsh

Het seizoen 2017/2018 was er voor Alireza Jahanbakhsh eentje om te onthouden. De aanvaller kroonde zich tot topscorer van de Eredivisie (21 goals) en rond de Iraniër gonst het al langere tijd van de geruchten. Een goed WK kan Alireza Jahanbakhsh aan een droomtransfer helpen.

Dat de 24-jarige aanvaller na drie seizoen AZ toe is aan een andere stap, is duidelijk. Of Jahanbakhsh daarmee ook de Eredivisie achter zich wil laten, is nog niet zeker. Volgens zijn zaakwaarnemer Amir Hashemi is een topclub in Nederland ook een optie. Vooralsnog lijken alleen buitenlandse clubs interesse te hebben in de diensten van de Iraniër, die onbetaalbaar lijkt voor de traditionele top-drie in Nederland. Dat Jahanbakhsh zijn laatste wedstrijd voor AZ heeft gespeeld lijkt een zekerheidje.

Kans op vertrek: 95%