Waterreus ergert zich aan 'elite' en doet suggestie: 'Probleem lost zichzelf op'

Waterreus ergert zich aan 'elite' en doet suggestie: 'Probleem lost zichzelf op'

13-06-2018 23:57
50

Ronald Waterreus ergert zich aan de 'grijze elite' in het Nederlandse voetbal. De oud-doelman stelt vast dat deze groep ervoor zorgt dat er te weinig vernieuwing is in het voetbal.

De Eredivisie-clubs overwogen onlangs om de competitie in te krimpen, kunstgras af te schaffen en de televisiegelden anders te verdelen, maar die plannen kwamen niet door de stemming heen. 'Omdat er een vijf zesde meerderheid nodig was en er altijd wel weer een paar directeuren zijn die voor hun eigen hachje kiezen', schrijft Waterreus in zijn column voor Voetbal International.

De oud-doelman ziet het met lede ogen aan en hoopt dat een grote naam, bijvoorbeeld bondscoach Ronald Koeman, zich sterk wil waken voor de zaak. "Het Nederlandse voetbal heeft een autoriteit nodig die zich uitspreekt over zaken die ons nu al jaren gijzelen. Er moet iets gebeuren, want iedereen zit al jaren op zijn eigen vierkante meter en komt daar niet meer vanaf."

Waterreus draagt zelf een suggestie aan. 'Vanaf het seizoen 2019/20 degraderen elk jaar de drie laagst geklasseerde clubs met een kunstgrasveld uit de Eredivisie, de drie bovenste Eerste Divisie-clubs met echt gras promoveren. Dan lost het probleem zichzelf binnen twee jaar op.' De analist vraagt zich echter af of het plan kans van slagen heeft. 'Die grijze elite schiet elke vorm van vernieuwing bij voorbaat af, maar komt zelf ook nooit met een goed alternatief. Tegelijkertijd zorgt deze groep ervoor dat mensen die misschien wel een goed idee hebben, hun mond niet opentrekken. Dat is nog het allerergste.'