Leegloop in Eindhoven: zó gaat PSV 2.0 er onder Van Bommel uitzien

Leegloop in Eindhoven: zó gaat PSV 2.0 er onder Van Bommel uitzien

25-06-2018 11:30
109

Phillip Cocu en Marcel Brands weg, Joshua Brenet verkocht aan TSG Hoffenheim, Marco van Ginkel mogelijk richting Turkije – en daarmee is de leegloop bij landskampioen PSV nog allesbehalve voorbij. Op én naast het veld ziet het er in Eindhoven komend seizoen compleet anders uit.

De huidige ontwikkelingen in het Philips Stadion betitelen als 'nieuwe start' is een understatement van de bovenste plank. Het fundament onder de recente successen van PSV is in een tijdsbestek van enkele weken in feite volledig weggevaagd. Transferbrein Brands koos na acht jaar voor een nieuwe uitdaging bij Everton, hoofd jeugdopleiding Pascal Jansen verkaste naar AZ en Cocu - onder zijn leiding werd PSV in de laatste vier seizoenen drie keer kampioen - ging tot verrassing van velen in op de avances van Fenerbahçe.

Het lot van de Brabantse topclub wordt nu in handen gelegd van de relatief onervaren Mark van Bommel. Hij krijgt tijdens zijn debuutseizoen in Eindhoven te maken met een elftal dat waarschijnlijk vanaf de grond moet worden opgebouwd. In het meest zwarte scenario raakt PSV naast Brenet nóg vijf à zes basisklanten kwijt.

Arias
De leiding van PSV rekent erop dat Jeroen Zoet deze zomer sowieso vertrekt. Na vijf mooie seizoenen in het Philips Stadion vindt de Oranje-international het tijd voor een nieuwe uitdaging. In het geruchtencircuit is het nog opvallend rustig rond Zoet. Wél is PSV al gelinkt aan een aantal mogelijke opvolgers. Onder meer Alban Lafont (Toulouse) wordt genoemd als nieuwe nummer één van PSV.

Ook Santiago Arias  gaat de kampioen verlaten. Net als Zoet is de Colombiaanse rechtsback na vijf jaar toe aan een stap hogerop. De Colombiaan, die momenteel met zijn vaderland actief is op het WK, staat in de belangstelling van ploegen uit Italië, Spanje en Engeland. Denzel Dumfries is reeds vastgelegd als opvolger van Arias. Op de linkerflank treedt Angelino in de voetsporen van Brenet.

Nick Viergever is transfervrij overgenomen van Ajax. Hij kan op links en in het centrum van de defensie uit de voeten. Van Daniel Schwaab en Nicolas Isimat-Mirin wordt niet verwacht dat zij deze zomer verkassen. Jordy de Wijs gaat wél weg en talent Armando Obispo hoopt onder Van Bommel definitief door te breken.

Grote vraag is Van Ginkel te behouden is voor PSV. Het is aannemelijk dat Chelsea deze zomer wil verkopen in plaats van verhuren. In dat laatste geval is PSV waarschijnlijk niet opgewassen tegen het grote geld uit – bijvoorbeeld – Turkije. In Turkse kranten wordt gemeld dat Cocu Van Ginkel graag wil meenemen naar Fenerbahçe. Mocht de Oranje-international inderdaad afscheid nemen, dan klopt PSV wellicht opnieuw aan bij Chelsea. Mason Mount, vorig seizoen één van de grote revelaties bij Vitesse, zou in beeld zijn.

Bergwijn
Publieksfavoriet Jorrit Hendrix is de voorbije maanden gelinkt aan SS Lazio en Fiorentina. Hij kan één van de verrassende vertrekkers worden. Voorlopig houdt niemand daar rekening mee. Bart Ramselaar mag het na een minder jaar laten zien en jonkies als Mauro Junior, Pablo Rosario en Dante Rigo mogen hopen op een serieuze rol in de plannen van Van Bommel. De toekomst van Gastón Pereiro is lastig in te schatten. De zaakwaarnemers van de  Uruguayaan laten graag blijken hoe gewild hun cliënt is in het buitenland. Ook deze zomer zullen er weer veel geruchten opduiken rond  Pereiro. Vooralsnog schrijven wij hem op als de de nummer tien van dit PSV 2.0.

Het Eindhovens Dagblad schreef vrijdag dat  Luuk de Jong met PSV in gesprek is over een nieuw contract. Het lijkt dus tóch geen buitenlands avontuur te worden voor de spits. Diverse topclubs uit het buitenland hebben een oogje op Steven Bergwijn en dus blijft het tot 1 september spannend of de vleugelaanvaller in Eindhoven blijft. PSV kan de hoofdprijs vragen voor de twintigjarige Bergwijn, die nog vastligt tot medio 2021.

Negen weken
Wie PSV zéker een gigantisch bedrag zal opleveren, is Hirving Lozano. Een jaar geleden investeerde Brands acht miljoen euro in de Mexicaan, die momenteel grote indruk maakt op het WK in Rusland. De kampioen van Nederland kan nu een veelvoud vragen voor Chucky. Onder meer FC Barcelona, Juventus en Manchester City hebben belangstelling. Kortom: die is niet te behouden. Van Bommel heeft inmiddels zijn oog laten vallen op wonderkid Daniel Arzani. Wellicht kan de Australische vleugelflitser in de voetsporen treden van Lozano. PSV heeft onder meer Maximiliano Romero, Albert Gudmundsson en Donyell Malen achter de hand.

Eén ding staat vast: het worden hectische, boeiende tijden in Eindhoven. De clubleiding heeft nog een week of negen de tijd om op transfergebied bergen te verzetten. Op 4 augustus staat de eerste test op het programma voor Van Bommel. Dan strijdt PSV met Feyenoord om de Johan Cruijff Schaal. Eind augustus staan er tientallen miljoenen op het spel. Dan moet PSV zich via de play-offs zien te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League.