Twente-directeur blij met 'enorme stap vooruit': 'Die 8 miljoen is het begin'

Twente-directeur blij met 'enorme stap vooruit': 'Die 8 miljoen is het begin'

29-06-2018 07:52
113

Dat FC Twente donderdagavond voor acht miljoen euro aan aandelen heeft verkocht aan sponsors, leidt tot vreugde bij Erik Velderman. De directeur noemt het 'een enorme stap vooruit in dit moeilijke proces'.

Wel is er één belangrijke voorwaarde: de investeerders willen dat de gemeente een extra garantstelling van zeven miljoen euro afgeeft. "Ik snap dat dit moeilijk ligt", zegt Velderman tegen TC Tubantia. "Maar, twee jaar geleden is bij het aangaan van het herfinancieringsplan met de gemeente afgesproken dat die zou helpen bij het zoeken naar een oplossing als we in liquiditeitsproblemen zouden komen door dossiers uit het verleden. En deze problemen zijn uit het verleden."

Wedden

Meer odds

Velderman doelt op het belastingdossier en de Bunge-zaak. Desondanks volgt een boeiende tweede ronde met de gemeente, want Enschede is niet bij machte aan alle wensen van FC Twente te voldoen, zegt wethouder Eelco Eerenberg. "FC Twente overvraagt. We trekken dit als gemeente niet. Er is een grens." Volgens Eerenberg kan de gemeente hooguit de toezegging doen dat de club drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te betalen: 6,3 miljoen euro in totaal.

Daarmee wordt dus niet voldaan aan de eis van de investeerders die willen dat de gemeente een garantstelling van zeven miljoen afgeeft, boven de garantstelling van 8,4 miljoen die er al is en een lening van zeventien miljoen aan Twente. De Telegraaf en TC Tubantia schreven al dat het eind nabij is voor de Tukkers als de deal met de sponsors niet doorgaat.

Velderman is toch optimistisch. "De acht miljoen die is toegezegd en waarvoor deels al is getekend, is nog maar het begin. Dit hebben we in een heel korte tijd voor elkaar gebokst. We hebben gezegd dat we voor veertien miljoen gaan en daar geloof ik echt in."