Ajax mét stuntaankoop Blind: WK 2014-rol, duo met De Ligt of controleur

Ajax mét stuntaankoop Blind: WK 2014-rol, duo met De Ligt of controleur

02-07-2018 14:00
104

De mogelijke terugkeer van Daley Blind naar Ajax is hét nieuws van maandag. De Telegraaf weet dat de 28-jarige international hoog op het verlanglijstje van directeur spelersbeleid Marc Overmars en trainer Erik ten Hag staat. Welke rollen zou Blind kunnen invullen in Amsterdam? VoetbalPrimeur schetst de opties.

Volgens De Telegraaf staat Blind niet onwelwillend tegenover een transfer naar zijn oude liefde. Tussen 2008 en 2014 kwam de 54-voudig international al tot 143 officiële duels (drie treffers) in het rood-wit. Manchester United betaalde vier jaar geleden 17,5 euro voor Blind. Hoewel The Red Devils eerder dit jaar een optie in aflopende contract van Blind besloten te lichten, lijkt hij geen toekomst te hebben op Old Trafford.

Afgelopen seizoen deed manager José Mourinho in competitieverband slechts zeven keer een beroep op Blind - en de Portugees liet al een paar keer blijken dat hij zijn toch al forse selectie deze zomer wil uitbreiden met meer verdedigers. 

Of Ajax na de komst van Dusan Tadic naar Amsterdam (prijskaartje: dik elf miljoen euro) nóg een keer diep in de buidel gaat tasten voor een routinier, is nu de grote vraag. Eén ding is in ieder geval duidelijk. De multifunctionele Blind zou Ten Hag veel extra mogelijkheden geven. 

4-3-3 met Blind op '6'
In zijn laatste seizoen bij Ajax (2013/14) werd Blind vaak gebruikt als controlerende middenvelder. Die rol lijkt hem op het lijf geschreven. Gaat Blind onder Ten Hag onder Ten Hag opnieuw op spelen, dan is dat vooral slecht nieuws voor routinier Lasse Schöne en jeugdinternational Carel Eiting. Nu Hakim Ziyech voor een vertrek naar het buitenland staat, moeten Frenkie de Jong en Donny van de Beek de kar trekken op het middenveld. Ook aankoop Dusan Tadic zou als spelmaker uit de voeten kunnen. 


4-3-3 met Blind in de defensie
Bij United werd Blind de afgelopen jaren vooral gebruikt in de achterhoede. De keren dát Mourinho een beroep deed op de linkspoot, was hij linksback of centrale verdediger. Gezien de aanwezigheid van Argentijns international Nicolás Tagliafico ligt het niet voor de hand dat Ten Hag Blind gaat inzetten op de vleugel. Logischer is het dat Blind een koppeltje zal vormen met Matthijs de Ligt - áls hij blijft, natuurlijk... 


3-4-2-1 met Blind op links
In de laatste weken van het voorbije seizoen experimenteerde Ten Hag met een 3-4-2-1 formatie: drie man achterin, een vierkant op het middenveld, twee pendelaars op de flanken en één diepe aanvaller. Tadic lijkt in die opstelling uitstekend uit de voeten te kunnen achter de spits, schreven we vorige week al, en Blind heeft natuurlijk goede ervaringen met de rol op links. Op het voor Oranje fantastisch verlopen WK 2014 speelde hij een aantal fenomenale duels op die positie. In de achterhoede zijn er nog wel de nodige vraagtekens: komt Lisandro Magallán nu wel of niet? Is Perr Schuurs al klaar voor het grote werk? En wanneer is Joël Veltman weer inzetbaar? 


3-4-2-1 met Blind in de defensie
De spoeling is dun in het centrum van de defensie en dus zou het in een 3-4-2-1 fomatie ook niet gek zijn als Blind een rol krijgt in de laatste linie. Als vrije man kan de routinier tussen Max Wöber en De Ligt in staan. De rol op de links wordt dan overgenomen door Tagliafico, die daar voldoende loopvermogen voor heeft. Op rechts zetten we momenteel ons geld op Noussair Mazraoui. Hij deed het op die plek vorig seizoen prima. Ten Hag kan daar ook Rasmus Kristensen inzetten. 


Denk jij dat Blind naar Ajax verkast? En op welke positie zie jij hem het liefst spelen? Deel het in de comments!