'Natuurlijk mag de gemeente dan bepalen of men een Red Bull FC Twente wil'

4 juli om 08:13

Tsjalle van der Burg, universitair docent aan de Universiteit van Twente, stelt voor dat de gemeente Enschede een optie op een zo groot mogelijk deel van de aandelen van FC Twente eist.

Twente en de gemeente Enschede staan lijnrecht tegenover elkaar. Sponsoren zijn bereid om 8,5 miljoen euro te investeren in de club, maar eisen wel dat de gemeente garant staat voor zeven miljoen euro. Daar is geen politiek draagvlak voor, schrijft TC Tubantia. Van der Burg heeft een oplossing bedacht en stelt voor dat de gemeente Enschede 'bij voorkeur' 85 procent van de aandelen van Twente koopt.

'De gemeente moet nu iets substantieels voor de garantie (of voor het opschorten van rente en aflossing) terugkrijgen', schrijft Van der Burg in zijn plan, geciteerd door Tubantia. 'De gemeente moet daarom op ieder gewenst moment clubaandelen voor een symbolisch bedrag kunnen kopen. De aandelen kunnen dan met winst worden doorverkocht. Als Twente weer gaat presteren, uiteraard.' Van der Burg benadrukt dat de gemeente geen eigenaar wordt van de club.

Red Bull
Als de gemeente winst maakt op de aandelen, kunnen ze worden doorverkocht aan ondernemers. Mochten die geen interesse hebben, dan kan de gemeente het aandelenpakket doorverkopen aan de hoogste bieder, schrijft Tubantia. 'Het is niet onmogelijk dat een partij als Red Bull dan 10 miljoen euro voor de optie over heeft', aldus Van de Burg.

'Natuurlijk mag de gemeente dan bepalen of men een Red Bull FC Twente wil. Het is in mijn ogen beter dat de gemeente een dergelijke beslissing neemt, dan dat dit wordt gedaan door de ondernemers die straks 15 procent van de aandelen van FC Twente hebben en door de (ex-)ondernemers die de stichting besturen.'