'Ik wilde deze zomer koste wat kost weg bij Ajax, ik zag geen perspectief meer'

6 juli om 17:03

Een langer verblijf bij Ajax was geen optie voor Léon Bergsma. De verdediger streek deze zomer neer bij AZ, omdat hij in Amsterdam weinig vertrouwen meer voelde. Onder Marcel Keizer leek hij hard op weg naar het eerste elftal, maar zijn opvolger Erik ten Hag zag het minder in hem zitten.

“Onder Keizer trainde ik altijd mee en zat ik soms bij de wedstrijdselectie. Het zag er rooskleurig uit", vertelt Bergsma in een interview met ELF Voetbal. "Onder Ten Hag stond ik in het begin nog wel op het trainingsveld, maar merkte ik al dat mijn rol minder groot werd. Ik wilde deze transferperiode dan ook koste wat het kost weg, want ik zag geen perspectief meer."

Bergsma zag geen reden om het gesprek aan te gaan met de clubleiding van Ajax. "Er was geen vertrouwen van de trainer en ook de clubleiding sprak het vertrouwen niet in me uit, want ze lichtte enkel de eenjarige optie in mijn contract. Ze boden me geen meerjarige verbintenis aan. Dat was voor mij de nekslag."

Er waren meerdere Eredivisie-clubs die interesse hadden in Bergsma. Het werd echter AZ. "Het gesprek met trainer John van den Brom en technisch directeur Max Huiberts voelde direct heel goed. AZ wil enkele punten doorvoeren in hun spel en binnen dat plaatje pas ik. Ik moest terechtkomen bij een club die wil voetballen en de jeugd de kans geeft, dat is gelukt. Mijn doel is om dit jaar in ieder geval veel speelminuten te maken en eigenlijk gewoon om basisspeler te worden."