Van Basten is klaar met 'gezeik': "Dat komt hoog op de FIFA-agenda, geloof me"

7 juli om 07:46

Marco van Basten kijkt namens de FIFA aandachtig naar het WK in Rusland. Halverwege de kwartfinales zijn hem een paar dingen hem duidelijk geworden, onder meer dat het 'gezeik' tegen de scheidsrechter moet stoppen.

"Zeker. Dat belagen van scheidsrechters, dat voortdurende gezeik, moet echt stoppen", aldus de Chief Technical Development Officer van de FIFA tegen het Algemeen Dagblad. "Dat gaat hoog op de FIFA-agenda komen, geloof me. Ik hoop daarbij dat ook de VAR uiteindelijk een positieve invloed gaat hebben, domweg omdat spelers zich realiseren dat het geklaag vaak nergens op slaat."

Op het WK is ook veel te doen om het theater van Neymar. Dat VAR hier misschien ook wat aan kan doen, ligt volgens Van Basten lastiger. "Het is moeilijk objectief te beoordelen of een speler liegt, of de betreffende speler géén pijn heeft. Bovendien kom je al snel in de discussie of de VAR ook over gele kaarten moet gaan meepraten. In algemene zin denk ik van niet. Dan wordt het een rommeltje, de verantwoordelijkheid moet primair bij de scheidsrechter op het veld liggen."