Cillessen, Courtois, Zoet en Alisson

Cillessen, Courtois en Alisson in de hoofdrol: massale keeperscarrousel op komst

Cillessen, Courtois en Alisson in de hoofdrol: massale keeperscarrousel op komst

19-07-2018 09:00
20

Nu het WK achter de rug is, komt de Europese transfermarkt hopelijk écht op gang. Opvallend veel doelmannen lijken deze zomer te gaan verkassen. Voor onder meer Jasper Cillessen en Jeroen Zoet is een rol weggelegd in een internationale keeperscarrousel die elk moment kan gaan draaien. 

Vijf of zes grote transfers, misschien zelfs meer: zodra het eerste dominosteentje is omgevallen, volgt de rest vanzelf. Welke topkeeper wordt de eerste die de overstap maakt naar een nieuwe club en daarmee het startschot geeft voor een lawine aan deals? Real Madrid, Chelsea, Liverpool, AS Roma, AC Milan: allemaal lijken ze komend seizoen een nieuwe nummer één te hebben. 

Het sneeuwbaleffect begint deze week zo goed als zeker met de megatransfer van Alisson naar Liverpool. Volgens Engelse media gaan The Reds zo'n 75 miljoen euro - een wereldrecord voor een doelman - betalen aan AS Roma voor de Braziliaan. Liverpool en manager Jürgen Klopp waren op zoek naar een vervanger voor Loris Karius, wiens positie na de catastrofale Champions League-finale tegen Real Madrid eigenlijk niet meer houdbaar was. 

Volgende vraag: wie wordt de opvolger van Alisson in Stadio Olimpico? Tal van namen zijn de revue gepasseerd in de afgelopen weken. Jasper Cillessen lijkt een serieuze kandidaat. De Oranje-goalie, die óók werd gelinkt aan Liverpool, is na twee jaar bankzitten in Barcelona toe aan een nieuwe stap in zijn carrière. Cillessen (28) zou voor een slordige 30 miljoen euro mogen vertrekken bij Barça. Belangrijk detail: zijn club wil éérst een goede vervanger vastleggen. Dat zou volgens Spaanse media Villarreal-keeper Sergio Asenjo moeten worden. 


Een ander cruciaal stuk in het schaakspel der keepers is Thibaut Courtois. Chelsea - inderdaad: inmiddels óók gelinkt aan zowel Alisson als Cillessen - lijkt de Belgische sluitpost sowieso kwijt te raken. Courtois heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar Spanje en koerst af op een toptransfer naar Real Madrid. Daar wordt hij de vervanger van Keylor Navas. Real is bereid om 35 miljoen euro te betalen voor Courtois. Chelsea staat met de rug tegen de muur, omdat het contract van de international over één jaar afloopt en Courtois niet wil verlengen. 

Italiaanse media schuiven Gianluigi Donnarumma naar voren als een belangrijke kandidaat om Courtois op te volgen in Londen. De negentienjarige Italiaan verlengde een jaar geleden zijn verbintenis bij AC Milan nog tot 2021. Omdat de financiële situatie niet bepaald rooskleurig is in San Siro, lijkt een transfer mogelijk. Ook AS Roma wordt in verband gebracht met Donnarumma. De Romeinen schijnen ook een oogje te hebben op Alphonse Aréola; de Fransman was vorig seizoen basisklant bij Paris Saint-Germain, maar moet na de komst van Gianluigi Buffon naar Parijs een pas op de plaats maken. 


SSC Napoli, dat deze zomer Pepe Reina kwijtraakte aan Milan en zich versterkte met Udinese-goalies Alex Meret en Orestis Karnezis, lijkt sowieso niet meer in de race voor Jeroen Zoet. Maandag schreven Nederlandse media nog dat twee clubs concreet zijn voor de PSV-keeper. Roma is naar verluidt één van de ploegen die een oogje heeft op Zoet. Op dit moment lijkt het er overigens op dat de keeper zich gaat onttrekken aan de keeperscarrousel: in Eindhoven ligt een nieuw contract voor hem klaar. 

Jan Oblak werd lange tijd genoemd als de droomkandidaat van Manchester United bij een overstap van David de Gea naar Real Madrid. Nu De Koninklijke zijn pijlen richt op Courtois, wijst alles erop dat het rustig blijft rond de Slowaak en de Spanjaard. Wie mogelijk wél verkast, is Petr Cech. Arsenal investeerde veel geld in Bayer Leverkusen-goalie Bernd Leno, waardoor Cech is weggezakt in de pikorde. Ook David Ospina vertrekt door de komst van Leno wellicht uit Londen. Joe Hart (Manchester City) en Kevin Trapp (Paris Saint-Germain) zijn sowieso op zoek naar een nieuwe club.