AZ zet NAC te kijk en sluit eerste speelronde af als koploper van Eredivisie

12-08-2018 18:32
115

AZ is de eerste koploper van het nieuwe Eredivisie-seizoen. In eigen huis was de ploeg van John van den Brom een maatje te groot voor NAC Breda: 5-0.

Vanaf minuut één was het duidelijk dat niet NAC, maar AZ de drie punten ging opeisen in Alkmaar. Na 26 minuten was het voor de eerste keer raak: Jonas Svensson meldde zich op de rand van het strafschopgebied en knalde de bal in de rechterhoek: 1-0. Even later maakte een andere AZ-verdediger de 2-0. Pantelis Hatzidiakos mocht z'n handen in de lucht steken.

Het povere NAC had weinig in te brengen en moest na de tweede AZ-treffer vrezen voor een afstraffing. Voor rust werd het ook nog 3-0. De vorig seizoen fel bekritiseerde Mark Birighitti ging vreselijk in de fout bij een terugspeelbal en gunde Myron Boadu een niet te missen kans: 3-0. Met zijn goal loste de zeventienjarige spits Adam Maher af als jongste doelpuntenmaker van AZ in de Eredivisie.

In de tweede helft liet AZ nog twee doelpunten aantekenen. Teun Koopmeiners schoot via de rug van Arno Verschueren de 4-0 binnen, waarna Björn Johnsen de kers op de Alkmaarse taart zette. De zomeraankoop zorgde enkele minuten na zijn invalbeurt voor het slotakkoord: 5-0. Door de dikke zege gaat AZ na de eerste speelronde aan kop in de Eredivisie. NAC is de eerste hekkensluiter.