Zeven conclusies: Ajax-fans in vorm, verrassend Dinamo Kiev, 40 miljoen lonkt

Zeven conclusies: Ajax-fans in vorm, verrassend Dinamo Kiev, 40 miljoen lonkt

23-08-2018 00:00
152

Ajax staat na een overtuigende overwinning op Dinamo Kiev met één been in de groepsfase van de Champions League. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 3-1 zege op de grootmacht uit Oekraïne.

Ajax houdt van Europese thuisduels
In Europese topseizoen 2016/2017 was Ajax praktisch onverslaanbaar in eigen huis en in de voorrondes lijkt dat gevoel weer helemaal terug te komen. Standard Luik moest er vorige week aan geloven en woensdagavond scoorden de Amsterdammers ook drie keer tegen Dinamo Kiev. Wat opvalt: de Johan Cruijff Arena is in absolute topvorm op Europese avonden. De indrukwekkende Entrada voor de wedstrijd was de perfecte opmaat.

Wachten op 'echte' De Jong
Het is nog wachten op het eerste overtuigende optreden van De Jong. De middenvelder is duidelijk in staat om te verdelen en heersen, maar kan het spel nog niet naar zich toetrekken. Dat hij de Ajacied is met de meeste succesvolle passes, is door zijn positie op het veld niet vreemd. Hij kan geweldig voetballen, maar het is nog wachten op de 'echte' De Jong. Het blijft onduidelijk of de middenvelder nu al goed genoeg zou zijn voor FC Barcelona.

Verrassende tactiek
Iedereen in Amsterdam verwachtte een verdedigend Dinamo Kiev, dat zou loeren op de counter. Die speelwijze was in de openingsfase ook te zien, maar op het moment dat Ajax op voorsprong kwam gooide de Oekraïense topclub die tactiek net zo makkelijk overboord. Dinamo probeerde Ajax vast te zetten op eigen helft, terwijl dat juist het spel van Ajax is.

Huntelaar ongelukkig
Wat was Huntelaar allemaal aan het doen in de eerste helft? De Ajax-spits verdedigde fanatiek mee en dat valt te prijzen, maar de manier waarop hij dat deed was niet best. Met een vreemde wegwerkbal stond hij aan de basis van de gelijkmaker, waarna hij ook nog een onnodige overtreding maakte bij een Oekraïense counter. Kreeg daar ook geel voor. Huntelaar had daarnaast geen geluk in de afronding, met zijn kopbal op de lat.

Luchtmacht Dinamo Kiev
De corners van Dinamo Kiev waren in de eerste helft levensgevaarlijk. Bij de derde poging leverde dat een doelpunt op: Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui verloren hun tegenstander uit het oog en Dinamo profiteerde in de rebound. Vooral Tamas Kadar (ex-Roda JC) was een plaag voor de Ajax-defensie. De technische staf van Ajax heeft nog wat om aan te werken op de training.

Goed nieuws Nederland
Ajax en PSV hebben deze week uitslagen met veel perspectief neergezet in Europa. Als beide clubs de groepsfase van de Champions League bereiken, dan pakt Nederland veel punten voor de UEFA-ranking van de Eredivisie en de totale score voor Nederland op de coëfficiëntenlijst. Voor Ajax ligt bovendien 40 miljoen euro klaar in de groepsfase van de Champions League. PSV kan zo'n 35 miljoen cashen.

Productief Ajax
Eén tegendoelpunt in zeven wedstrijden: dat waren de imponerende stats van Dinamo Kiev tot woensdagavond. Toen kwam Ajax. Na amper één helft had de ploeg van Ten Hag al drie keer gescoord. Je zou zeggen dat Ajax volgende week in Kiev wel een goal maakt als het nodig is. Het is ontegenzeggelijk een leuk elftal, met Ziyech en Tadic als smaakmakers.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur.nl)