Cocu nú al op de schopstoel in Turkije: dit gaat er allemaal mis bij Fenerbahçe

Cocu nú al op de schopstoel in Turkije: dit gaat er allemaal mis bij Fenerbahçe

03-09-2018 15:00
47

Drie punten uit de eerste vier competitieduels en uitschakeling in de Champions League: de start van Phillip Cocu bij zijn nieuwe club Fenerbahçe had werkelijk niet slechter kunnen uitpakken. Na amper twee maanden is de druk op de schouders van de Nederlandse trainer immens. Haalt Cocu het einde van de maand in Istanbul? VoetbalPrimeur zet de grootste problemen op een rij.

Symbolischer had de thuisnederlaag op zaterdagavond tegen Kayserispor haast niet kunnen zijn. Het dolende Fenerbahçe van Cocu leek dankzij een goal van zomeraanwinst Islam Slimani na rust af te stevenen op een broodnodige zege. Het ging tóch weer mis. Martin Skrtel passeerde zijn eigen doelman, Tjarron Chery haalde daarna de trekker over en in de resterende 25 minuten lukte het Fener niet meer om een vuist te maken. 

Wéér een competitienederlaag dus, de derde van het nog prille seizoen al. Let wel: in de jaargang 2017/18 verloor Fenerbahçe in totaal vier wedstrijden in de Süper Lig. Het is keihard crisis. Turkse sportkranten  - en dat zijn er een hoop - voeren de druk op Cocu dagelijks verder op. Veronica Inside-coryfee Johan Derksen kwam vorige week met de scoop dat de oefenmeester en zijn assistenten Chris van der Weerden en Erwin Koeman 'doodongelukkig' zijn in het Şükrü Saracoğlustadion.


Die onvrede zou onder meer te maken hebben met gebroken beloftes vanuit de clubleiding. Hoe dan ook: Cocu lijkt zich twee maanden na zijn aanstelling geen nieuwe nederlaag meer te kunnen permitteren. Hoe kan het eigenlijk dat het momenteel zó beroerd draait bij Fenerbahçe? Vier oorzaken. 

Vertrek van vedettes
Dat was lekker binnenkomen voor Cocu: Fenerbahçe verkocht deze zomer drie van z'n grootste sterren. Spits Fernandão, in 105 officiële duels namens de club goed voor 51 treffers, verkaste naar Al-Wahda. Ook Giuliano - vorig seizoen veertien keer trefzeker - en controleur Josef verkasten kozen voor het grote geld in het Midden-Oosten. Zij leverden samen een slordige 22 miljoen euro op. Daarmee raakte Cocu twee bepalende middenvelders én zijn  aanspeelpunt kwijt. 

Geen grote investeringen
De Nederlandse oefenmeester hóópte waarschijnlijk dat er na de verkoop van de vedettes flink zou worden geïnvesteerd in grote namen. Dat gebeurde echter niet. Technisch directeur Damien Commoli hengelde vooral koopjes binnen. Zo kwam verdediger Diego Reyes transfervrij over van FC Porto, kostte aanvaller Michael Frey zo'n 2,6 miljoen euro en was middenvelder Jailson met vier miljoen euro de grootste aankoop van de zomer. Niet erg imponerend, kortom.

De voorhoede van Fenerbahçe werd verder versterkt met twee huurlingen. André Ayew (Swansea City) en Islam Slimani (Leicester City, foto onder) zijn voor een jaar in Istanbul gestald. Waarom er niet veel meer werd geïnvesteerd in de selectie? Dat heeft deels te maken met een Financial Fair Play-straf die in 2016 werd opgelegd door de UEFA. Fenerbahçe staat onder curatele bij de voetbalbond. Tot en met 2020 mag er niet lukraak met geld worden gesmeten. 


Geen goalgetter 
De statistieken van Slimani en Ayew over de afgelopen jaren maken geen indruk. Ghanees international Ayew kwam vorig seizoen tot welgeteld zes treffers. Slimani werd één van de grootste transferflops uit de clubgeschiedenis van Leicester City en kon ook op huurbasis bij Newcastle United niet overtuigen. De lange Algerijn tekende in het seizoen 2017/18 voor vijf goals. 

De hoop is deels gevestigd op Frey, die bij de Zwitserse subtopper FC Zürich regelmatig het net liet bollen. Voorlopig houdt Cocu hem op de bank. Bij de 33-jarige Roberto Soldado is het beste er al een tijdje vanaf. Pech had Fenerbahçe met Vincent Janssen. De Oranje-spits begon een jaar geleden goed in Istanbul, maar kreeg te maken met fysieke problemen. De Turkse grootmacht wilde hem dit jaar weer huren van Tottenham Hotspur. Een voetblessure gooide echter roet in het eten. 

Op nul beginnen
Meerdere belangrijke spelers weg, drie nieuwe aanvallers, een aangepast defensief centrum: het team van Fenerbahçe heeft een compleet ander gezicht dan afgelopen seizoen. Wie de ideale basiself van Cocu in elkaar puzzelt, ziet dat er slechts vier namen zijn overgebleven uit de opstelling van enkele maanden geleden. In de Champions League-voorronde tegen Benfica was goed te zien dat Cocu zijn spelers nog moet leren kennen - en andersom. Er viel weinig samenhang te ontdekken. Dat heeft tijd nodig. Tijd die trainers van Turkse topteams over het algemeen niet krijgen. 

Na de interlandperiode wacht voor Cocu en Fenerbahçe een uitduel met Konyaspor, dat na vier wedstrijden in de Süper Lig nog ongeslagen is. Het zal snel duidelijk worden hoeveel het tweejarige contract van de PSV-held waard is in Istanbul.