Wervelend Ajax scoort vijf keer in Amsterdam en verlengt toppertrauma AZ

07-10-2018 18:35
256

Ajax heeft het gat met koploper PSV weer verkleind tot vijf punten. In de Johan Cruijff Arena lieten de Amsterdammers geen spaan heel van AZ, dat daarmee de dramatische reeks wedstrijden tegen clubs uit de traditionele top-drie voortzet: 5-0.

Ajax speelde dinsdag een zware Champions League-wedstrijd tegen Bayern München (1-1), maar kwam vijf dagen later als een komeet uit de startblokken. Binnen drie minuten opende Donny van de Beek de score op aangeven van Dusan Tadic. Het leek het startschot voor een doelpuntenfestijn in Amsterdam, maar de supporters moesten daarop wachten tot de tweede helft.

In de slotfase van de eerste helft beet AZ iets meer van zich af met een afstandsschot van Marko Vejinovic en kansje voor Oussama Idrissi, die ondersteboven werd gekegel door doelman André Onana. In het kwartier na rust werden de bezoekers uit Alkmaar alsnog compleet overlopen door Ajax.

Meteen na rust verdubbelde Kasper Dolberg de marge door attent te reageren op een fout van Marco Bizot. Vier minuten later was het opnieuw raak. Daley Blind zag dat zijn afzwaaier door de ongelukkige oud-Ajacied Ricardo van Rhijn werd gepromoveerd tot doelpunt: 3-0. Hakim Ziyech maakte er na een uur spelen ook nog 4-0 van.

Het machteloze AZ werd van het kastje naar de muur gestuurd door Ajax, dat na 84 minuten het Amsterdamse feestje nog wat groter maakte. Tadic tekende op aangeven van Ziyech (en overstapje van David Neres) voor de 5-0. In de slotfase mocht Perr Schuurs nog debuteren in de Eredivisie en raakte Ziyech geblesseerd aan zijn hamstring. Het is onduidelijk hoe de sterspeler van Ajax eraan toe is.