Nations League: Goudhaantje Lukaku redt België; Engeland en Kroatië gelijk

Nations League: Goudhaantje Lukaku redt België; Engeland en Kroatië gelijk

12-10-2018 22:44
10

België is in de Nations League ontsnapt aan verrassend puntenverlies tegen Zwitserland. Een paar dagen voor de oefeninterland met Nederland was Romelu Lukaku de grote man bij de Rode Duivels: 2-1.

De Belgen beleefden geen makkelijke avond. Xherdan Shaqiri zette de Belgische defensie al snel aan het werk. Pas in de 58e minuut kwam de mede-koploper van de wereldranglijst op voorsprong. Na voorbereidend werk van Eden Hazard en Dries Mertens kwam de bal via Thomas Meunier bij Lukaku, die raak schoot. De Zwitsers knokten zich evenwel knap terug: Nico Elvedi legde een vrije trap van Shaqiri met het hoofd terug, waarna Mario Gavranovic doel trof.

Omdat Vincent Kompany tien minuten voor tijd een enorme kopkans naast knikte en Lukaku veen open mogelijkheid verprutste, leek het bij 1-1 te blijven. Dat was echter buiten de Manchester United-aanvaller gerekend. Na een fraaie één-twee met Mertens schoof Lukaku alsnog de winnende 2-1 binnen. Daardoor is België alleen koploper in Groep 2 van Divisie A. 

Kroatië - Engeland
Kroatië en Engeland speelden in hun tweede duel in Groep 4 van divisie A doelpuntloos gelijk. Spanje stevent daardoor onbedreigd op de groepswinst af. De Engelsen slaagden er bovendien niet in revanche te nemen voor het onderlinge duel op het afgelopen WK in Rusland. Daar ging Kroatië met na verlenging met een zwaarbevochten zege aan de haal. Zo spannend werd het in het troosteloze decor in Rijeka - door een straf waren fans niet welkom - geen moment.

Kansen waren lange tijd zeldzaam. Engeland was het dichtst bij een treffer. Zowel Eric Dier als Harry Kane raakte het aluminium met een kopbal. Ook Marcus Rashford kreeg twee goede kansen, maar had zijn vizier niet op scherp. Bij de Engelsen debuteerden twee spelers: Ben Chilwell en Dortmund-revelatie Jordan Sancho.

Overige uitslagen Nations League
Divisie B, Groep 3
Oostenrijk - Noord-Ierland 1-0

Divisie C, Groep 2
Estland - Finland 0-1
Griekenland - Hongarije 1-0

Divisie D, Groep 2
Wit-Rusland - Luxemburg 1-0
Moldavië - San Marino 2-0