'Feyenoord zegt nu: Rotterdammers moeten meebetalen aan salarissen van spelers'

20 oktober 2018 om 08:46

Het is de vraag of Feyenoord in 2023 nog een nieuw stadion krijgt nu de club en de gemeente in een patstelling verkeren. Algemeen directeur Jan de Jong wil een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro, Rotterdam weigert die eis te honoreren.

"In de media is het beeld ontstaan dat de hoogte van dit bedrag een nieuwe eis is die uit de lucht komt vallen. Dat is niet zo. Al maanden geleden legden directie, raad van commissarissen en aandeelhouders van Feyenoord deze eis op tafel", reageert De Jong in de Volkskrant. "Jaarlijks moet straks een totale omzet van 113 miljoen euro worden gehaald. Ga er maar aan staan! Daar vraagt Feyenoord 'slechts' 25 miljoen van terug in de vorm van een jaarlijkse garantie. Je zou kunnen zeggen: van ons eigen geld. Het is geen subsidie!"

Wethouder Adriaan Visser weerspreekt dat. "Die garantie is wel degelijk nieuw en gaat tegen de afspraken in. In de zogeheten position paper is een jaarlijkse bijdrage uit het stadion vastgesteld van 17,5 miljoen voor Feyenoord met een resultaatafhankelijke bijdrage van 7,5 miljoen. Daar komen dan nog tv-gelden en merchandising bij." Visser claimt dat de gemeente niet kan tekenen voor een garantie van 25 miljoen. 'Stel dat de opbrengsten achterblijven, dan zou het volgens de normen van het Europees Parlement in Brussel toch klassieke staatssteun zijn?'

Rotterdam zal Feyenoord dan ook aan de gemaakte afspraken houden. "Ik ben er bovendien van overtuigd dat de Rotterdammers in opstand komen als we die eis van Feyenoord inwilligen. Je zult fan zijn van Excelsior of Sparta en belasting betalen in de wetenschap dat een deel van het geld bestemd is voor de nieuwe spits van Feyenoord."

"Eigenlijk zegt Feyenoord nu: de Rotterdammers moeten meebetalen aan de salarissen van onze spelers. Dat argument zou ik als directeur van Feyenoord niet gebruiken", besluit Visser.

Lees ookSteun voor De Jong: 'Dan is de gemeente verantwoordelijk, en niet Feyenoord'