'Eis' van Feyenoord en De Jong onderuitgehaald: 'Leidt tot verboden staatssteun'

27 oktober 2018 om 20:48

Rotterdam kan nooit akkoord gaan met de eis van Feyenoord dat het gegarandeerd als eerste 25 miljoen euro per jaar wil ontvangen. Die financiële bijdrage van de gemeente kan door Europa worden gezien als verboden staatssteun.

"Met het risico dat je het later weer allemaal moet terugdraaien", stelt hoogleraar Europees recht Flora Goudappel in gesprek met het Algemeen Dagblad. Ze steunt het betoog van wethouder Adriaan Visser in het conflict met Feyenoord. Visser sprak onlangs in de Volkskrant al gelijke woorden.

"Overheidsgeld zou op deze manier direct ten goede komen aan het spelersbudget van Feyenoord", verklaart Goudappel. "Dat zou de club internationaal voordeel bieden. En dit is juist iets waarover de Europese Commissie zich druk maakt. Het voordeel dat Feyenoord denkt te hebben kan dan wel eens als een nadeel uitpakken."

De Jong zei eerder dat de 25 miljoen een 'keiharde eis' is om door te gaan met het nieuwe stadion. Visser reageerde daarop woedend: volgens hem worden eerdere afspraken geschonden. Mochten beide partijen hun poot stijf houden, dan kan dat het einde van de stadionambities van Feyenoord betekenen.

Goudappel ziet slechts één oplossing: de gemeente moet eerst betaald krijgen. "Omdat het om overheidsgeld gaat. Want anders zou je een onderneming, in dit geval een voetbalclub, op een kunstmatige manier bevoordelen."