Van Bronckhorst 'kan nog járen blijven': 'Zonder nieuw stadion is het klaar. Punt'

Van Bronckhorst 'kan nog járen blijven': 'Zonder nieuw stadion is het klaar. Punt'

11-11-2018 12:00
47

'Best of the rest' in plaats van serieuze titelkandiaat: ook de komende jaren is dat het lot van Feyenoord. Dat denkt Harry van der Laan, oud-spits van de Rotterdamse topclub. Hij vreest dat PSV en Ajax definitief uit zicht raken wanneer er geen nieuwe Kuip verrijst langs de Maas. Een afscheid van trainer Giovanni van Bronkhorst is in ieder geval géén oplossing voor de groeiende kloof, betoogt Van der Laan in gesprek met VoetbalPrimeur.

"Ik heb het idee dat-ie het naar zijn zin heeft bij Feyenoord. Van Bronckhorst zit er al sinds 2015, wie doet dat tegenwoordig nog? Hij vindt het volgens mij prettig om in De Kuip te werken, ik geloof niet dat die jongen staat te springen om in het buitenland aan de slag te gaan. Hij kan nog járen vooruit bij Feyenoord. Meen ik echt."

"Het is voor hem natuurlijk prettiger werken als er financieel meer mogelijk wordt en het niveau van de selectie omhooggaat. Kan dat niet, dan heb je nog steeds een prima trainer die dit elftal elk jaar naar de derde plaats kan leiden", stelt de FOX Sports-analist. Van der Laan kan zich niets voorstellen bij de geruchten over een naderend afscheid. "Of het is uitgewerkt tussen Van Bronckhorst en Feyenoord? Welnee joh. Het is toch een correcte, nette vent die goed werk heeft geleverd? Daarbij: de selectie verandert constant. Het is niet zo dat je jarenlang dezelfde ploeg hebt, er is een enorm verloop."


Dat Feyenoord na vier maanden in het nieuwe seizoen al afgeschreven is als titelkandidaat, mag Van Bronckhorst of technisch directeur Martin van Geel niet worden aangerekend. "Er staat best een aardige selectie. Feyenoord moet een beetje het geluk hebben dat Nicolai Jörgensen in vorm is, de keeper goed speelt, Tonny Vilhena af en toe een goaltje maakt, Berghuisje het op z'n heupen heeft… Een net seizoen moet kunnen. Maar: kampioen worden kun je echt vergeten – en dat gat naar Ajax en PSV blijft groeien zolang er geen nieuw stadion is. Simpel, klaar."

Kansloos
De rivalen uit Amsterdam en Eindhoven achterhalen is, in zijn ogen, simpelweg een kwestie van poen. "De begroting moet met tientallen miljoenen euro's omhoog! Alleen dán kun je om de titel strijden. Gebeurt dat niet, ben je kansloos. Dan blijf je aanmodderen in die oude Kuip, met een te lage begroting en een gemiddeld elftal."

"Ajax gaat waarschijnlijk overwinteren in de Champions League. Levert ze zestig miljoen euro op. Zestig miljoen! Dat is ongeveer de begroting van Feyenoord. En wat denk je van merchandising, uitstraling, waarde van spelers? Feyenoord is al blij als het in de Europa League mag overwinteren… Het gat is enorm groot en dat is alleen op te lossen met een ultramodern stadion. Anders kun je het vergeten. Dan is het klaar. Er moét een nieuwe Kuip komen. Punt."

Feyenoord, momenteel derde op de ranglijst, gaat zondagmiddag op bezoek in Almelo. Het uitduel met Heracles - vierde plek, net als Feyenoord op twintig punten - begint om 16.45 uur.

Lees ook: 'Kuipvrees? Noteer maar: dat is een verzonnen mythe. Onzin, allemaal gelul!'

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)