Stam: Ik wilde zeven versterkingen, maar kreeg er een. Er was geen scouting

Stam: "Ik wilde zeven versterkingen, maar kreeg er een. Er was geen scouting"

30-11-2018 11:41
26

Na zijn gedwongen vertrek bij Reading in maart is Jaap Stam clubloos. In het Engelse Championship werd de 46-jarige trainer slachtoffer van zijn eigen succes.

Reading overtrof in het eerste seizoen met Stam alle verwachtingen en bereikte de finale van de play-offs om promotie naar de Premier League. "Dat schepte verwachtingen, waar vooraf een tiende plek al goed was geweest", vertelt Stam aan De Stentor. "We misten promotie op een haar na, na penalty's in de finale tegen Huddersfield Town. Enorm jammer. Maar eerlijk gezegd waren er maar weinig spelers die er individueel bovenuit staken. Als team deden we dat wél."

Het seizoen erna werd er meer verwacht. "De tegenstanders konden zich op ons spel instellen. Ik heb in een gesprek met de eigenaren gezegd dat we veel betere spelers nodig hadden. Die dachten dat we hetzelfde kunstje met dezelfde spelers konden neerzetten. Ik wilde zeven versterkingen, maar kreeg er een. Er was geen scouting. Dan kom je uit bij transfervrije spelers, maar dat zijn niet de toppers die je nodig hebt. Dat is lastig werken. Je wilt vooruit, bent ambitieus, maar wel met minimale middelen."

"Veel mensen zeiden toen al: je moet weg, nog zo'n seizoen zit er niet in. Ook thuis hebben we het erover gehad. Maar ik had nog een contract en dat wilde ik uitdienen. Dan voel je de druk wel toenemen. Van de club, de pers en de supporters", besluit Stam, die in maart werd ontslagen.