Kuyt wijst op slechte ontwikkeling in Eerste Divisie: 'Ervaring niet weghalen'

Kuyt wijst op slechte ontwikkeling in Eerste Divisie: 'Ervaring niet weghalen'

11-12-2018 08:12 Laatste update: 08:20
39

Dirk Kuyt is trots op de doorbraak van Orkun Kökcü bij Feyenoord. De zeventienjarige middenvelder maakte zondag in de uitwedstrijd tegen FC Emmen (1-4) als invaller zijn debuut en luisterde dat op met een treffer en een assist.

Kuyt denkt dat het voor de ontwikkeling van Kökcü van groot belang is dat hij kan spelen en trainen met ervaren spelers. 'Jongens als Robin van Persie, Steven Berghuis, Jens Toornstra en Nicolai Jörgensen geven die ervaring bijna letterlijk mee aan spelers als Kökcü', schrijft de huidig jeugdtrainer in zijn column in De Telegraaf.

'Met die wetenschap moeten we ook oppassen dat we de ervaring niet uit de jeugdspeler halen', waarschuwt Kuyt. Hij wijst op het feit dat spelers ouder dan 23 jaar niet mee mogen doen met beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie. 'Als Jörgensen geblesseerd is geweest, mag hij niet in een Jong-elftal in de Keuken Kampioen Divisie meedoen', stelt de oud-international hypothetisch.

Die ontwikkeling baart Kuyt zorgen. 'Dat zou voor hem goed zijn om weer wedstrijdritme op te doen, maar het zou ook heel goed zijn voor talentvolle jeugdspelers die nog niet klaar zijn voor het eerste elftal om met een man als Jörgensen te voetballen', aldus de voormalig aanvaller. 'Talenten breken in Nederland steeds eerder door, maar de ervaring om hen heen is steeds minder aanwezig.'

Kuyt roemt tot slot wel de opleiding van Feyenoord. 'Zondag stonden er acht spelers uit de eigen opleiding in het eerste elftal. Best gek eigenlijk dat er de afgelopen periode zoveel kritiek was op die opleiding.'