Kamphuis over vijf discutabele momenten in Breda: 'Dat was overduidelijk rood'

Kamphuis over vijf discutabele momenten in Breda: 'Dat was overduidelijk rood'

23-12-2018 08:48
65

Jochem Kamphuis had zaterdagavond zijn handen vol aan de wedstrijd tussen NAC Breda en sc Heerenveen (4-2). De scheidsrechter deelde liefst drie rode kaarten uit aan de Friezen: voor Ben Rienstra en Yuki Kobayashi én coach Jan Olde Riekerink.

De leidsman staat nog achter de rode kaart voor Rienstra, zegt hij bij FOX Sports. "De VAR kwam aan de lijn en zei dat hij het een rode kaart vond. Dan wil ik wel even de tijd nemen om het goed te bekijken. Rienstra schampt de bal met de hak en gaat vervolgens over de bal heen, met zijn noppen vooruit op het onderbeen. Je ziet de enkel van Te Vrede ook echt wegklappen. Dit is voor mij een rode kaart."

Ook over het wegsturen van Kobayashi valt volgens Kamphuis niet te twisten. "Ik stond in een perfecte positie en zag Kobayashi echt aankomen met buitensporige inzet, waarna hij de tegenstander omver werkte. Voor mij was dit tijdens de wedstrijd een overduidelijke rode kaart en dat werd ook bevestigd door de VAR, dus ik hoefde die situatie niet meer terug te zien."

De derde rode kaart van het duel was voor Olde Riekerink. "Voorafgaand aan het seizoen hebben we met elkaar afspraken gemaakt, en dat betekent dat de trainer niet continu kan protesteren, wegwerpgebaren kan maken of het veld kan inlopen. Als hij dat wel doet krijgt hij een waarschuwing, een gele kaart, en als hij het dan blijft doen, dan volgt er een tweede gele kaart. En dat is dus rood."

Korte niet bestraft
NAC-speler Giovanni Korte mocht wel blijven staan, nadat hij na een luchtduel op de voet van doelman Warner Hahn landde. "Dit vind ik een lastige situatie. Wat voor mij verzachtend is: hij is in de lucht en moet ergens neerkomen. Er zit voor mij een factor ongeluk bij. Maar eerlijk: ik heb de beelden nu vaak gezien, en ik denk dat we dit moment nog eens rustig moeten analyseren."

Penalty-moment
Tot slot claimde Michel Vlap een penalty na een duel met Menno Koch. "Ik zag dat de bal net voor hem wordt weggespeeld, dus voor mij is het geen penalty. Ik zie net de beelden terug en ik zie inderdaad dat Koch een hand in Vlaps rug zet. De vraag is dan of dat voldoende is voor een penalty. Als ik de beelden zo snel terugzie, dan denk ik van niet."