PSV stelt De Jong en Rosario als voorbeeld en wil nieuwe regels: 'Snel aanpassen'

PSV stelt De Jong en Rosario als voorbeeld en wil nieuwe regels: 'Snel aanpassen'

02-02-2019 10:33
158

PSV stuurt aan op andere regels voor beloftenteams in de Keuken Kampioen Divisie. De Eredivisie-koploper, onder aanvoering van trainer Mark van Bommel, baalt stevig van de manier waarop spelers uit het eerste elftal de kans wordt ontnomen om ritme op te doen.

Als Van Bommel een speler opneemt in zijn wedstrijdselectie, dan mag hij later dat weekend niet meer in actie komen voor Jong PSV. "Dat vind ik heel raar. Die regel moeten ze snel aanpassen", zegt de coach in De Telegraaf. "Die jonge jongens staan op deze manier stil in hun ontwikkeling." Extra nadeel is dat de Eindhovenaren alleen nog in de Eredivisie actief zijn na de winterstop.

Omdat spelers boven de 23 jaar helemaal niet in de Jong-teams mogen uitkomen, maken onder meer Eloy Room, Trent Sainsbury en Aziz Behich nauwelijks minuten. Zij hebben daardoor geen ritme. "Daar is dus niet goed over nagedacht. Het is apart dat die jongens ouder dan 23 jaar nergens anders kunnen spelen", stelt Van Bommel.

PSV wil de situatie bespreken tijdens de bondsvergadering in mei. De Eindhovenaren denken aan een tussenoplossing: jonge spelers moeten maandag gewoon in actie kunnen komen, als ze slechts kort in de hoofdmacht hebben gespeeld of enkel op de bank hebben gezeten. Ook moet er een dispensatie-regeling komen voor 'oudgedienden' als Room en Behich. Wel zal het gaan om een gelimiteerd aantal, bijvoorbeeld drie.

Frenkie de Jong en Pablo Rosario dienen als voorbeelden. Zij deden in de Eerste Divisie belangrijke ervaring op en zijn inmiddels vaste waarden bij respectievelijk Ajax en PSV. De topclubs steggelen al langer met andere betaald voetbalclubs over veranderingen. Toon Gerbrands noemde de kritiek op Jong-teams 'beperkt denken'.