Rutten begon 'op min vijf': 'Alleen een titel kan hem in het zadel houden'

Rutten begon 'op min vijf': 'Alleen een titel kan hem in het zadel houden'

Gepubliceerd: dinsdag 19 maart 2019 om 10:20di 19-03-2019 om 10:20

Laatste update: dinsdag 19 maart 2019 om 10:31di 19-03-2019 om 10:31

Fred Rutten is precies halverwege zijn eerste Anderlecht-seizoen. De oud-trainer van onder meer FC Twente, PSV en Vitesse is met Paars-Wit op een vierde plaats in de Jupiler Pro League geëindigd en mag zich opmaken voor tien extra wedstrijden tegen de overige vijf topploegen. En daarna? VoetbalPrimeur vroeg het aan Daan Slingers, hoofdredacteur van onze Belgische zustersite.

Toen Rutten in januari het stokje overnam van Hein Vanhaezebrouck, ondertekende hij een contract voor onbepaalde tijd. In België werd toen al gefluisterd dat Rutten slechts als tussenpaus zou dienen voor droomkandidaat Kasper Hjulmand, die in de zomer gratis opgepikt kan worden bij het Deense FC Nordsjaelland. "Alles wijst op de komst van Hjulmand", bevestigt Slingers. "Enkel een titel kan Rutten langer in het zadel houden, denk ik."

Hoewel Anderlecht cijfermatig gezien bezig is aan het minste seizoen van deze eeuw, is men nog steeds in de race voor landstitel nummer 35. Aangezien het puntenaantal van de top-zes na dertig wedstrijden wordt gehalveerd, bedraagt de achterstand op koploper Racing Genk opeens zes punten in plaats van twaalf. Een plek bij de eerste drie zou al mooi meegenomen zijn, denkt Slingers. "De missie van Rutten was niet kampioen worden, maar redden wat er te redden viel. Bij Anderlecht zouden ze allang blij zijn met de derde plaats, al zullen ze dat nu niet verkondigen."

Het tijdperk-Rutten zal dan ook niet de geschiedenisboeken van Anderlecht halen, vermoedt de hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be. De trainer uit Alverna kwam in beeld na afzeggingen van Frank de Boer en Phillip Cocu, maar kan niet in de schaduw van succesvolle voorgangers als Aad de Mos, Jan Boskamp en John van den Brom staan. Slingers denkt echter niet dat Anderlecht voorlopig klaar is met Nederlandse trainers. "Als Rutten deze zomer vertrekt, is iedereen hem binnen twee jaar vergeten. Dan kan er weer een Nederlander komen. Wel eentje die Frans spreekt, daar wringt vaak het schoentje. Niet zozeer de nationaliteit"

De start van Rutten in Brussel verliep stroef: tijdens zijn eerste persconferentie verontschuldigde hij zich voor het feit dat hij geen Frans spreekt. "Dan begin je bij de Waalse pers met min vijf." Anderlecht heeft vervolgens gekozen voor een niet-alledaagse oplossing. "Tijdens de persconferentie voor de match is er een persverantwoordelijke die de boel leidt. Dan antwoordt Rutten heel open op de vragen. Assistent Günther van Handenhoven schrijft de antwoorden op en vertaalt alles in het Frans."

De resultaten werden in de loop van de tweede seizoenshelft wel beter: Rutten en de zijnen bleven in de laatste zes competitiewedstrijden ongeslagen en klommen zo van de zevende naar de vierde plek. Het zat Les Mauves echter niet tegen, benadrukt Slingers. "Tegen Royal Antwerp FC werd met 0-1 gewonnen in minuut 94. En tegen Club Brugge werd met veel kunst- en vliegwerk 2-2 gespeeld." Daarna won Anderlecht op bezoek bij hekkensluiter Sporting Lokeren en bij KV Oostende, de nummer veertien van de in totaal zestien ploegen.

Heel veel verschil tussen de ploeg van Vanhaezebrouck en de ploeg van Rutten ziet Slingers dan ook niet. "Anderlecht is niet beter gaan voetballen", stelt Slingers. Volgens hem worden de Brusselaars gedragen door twee nieuwelingen: Yannick Bolasie (gehuurd van Everton) en Yari Verschaeren (doorgestroomd uit de eigen opleiding). "Het verschil tussen Hein en Rutten is simpel: Bolasie en Verschaeren. Die twee maken nu het verschil."

Rutten en Anderlecht beginnen na de interlandbreak aan het seizoenstoetje: op zaterdag 30 maart is koploper Racing Genk de eerste tegenstander. Paars-Wit sluit het seizoen op zondag 19 mei af met een uitwedstrijd tegen AA Gent. De stand bij aanvang is als volgt:

1. Racing Genk - 32*
2. Club Brugge - 28
3. Standard Luik - 27*
4. Anderlecht - 26*
5. AA Gent - 25
6. Royal Antwerp FC - 25*
* Bij ploegen die op een oneven aantal punten zijn geëindigd, is het puntentotaal na halvering afgerond naar boven. Anderlecht kwam uit op 51 punten, na halvering was de score 25.5, afgerond 26.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws